Världens högsta majs torn nästan 14 meter

Västra New York får sin egen typ av lantlig skyskrapa: gigantiska majsstjälkar. En forskare där i Allegany rapporterar nu att de odlar majs som är nästan 14 meter (45 fot) hög. Det gör den ungefär lika hög som en fyravåningsbyggnad. De verkar vara de högsta majsplantorna som någonsin registrerats.

En majsstjälk växer vanligtvis till cirka 2,5 meter (8 fot). En stam från Mexiko är högre, ibland 3,4 meter eller mer. Men när nätterna är korta och dagarna är långa, har majs mer tid att utnyttja tillväxtfrämjande solljus. Då kan den växa ännu mer, ibland högre än 6 meter (20 fot). Att höja den i ett växthus kan lägga till ytterligare 3 meter. Och att justera en gen som heter Leafy1 kan öka sin höjd ytterligare 3 meter. Sätt ihop dem och sådana faktorer kan få denna stam att stiga nästan 14 meter, konstaterar Jason Karl. Han är en jordbruksforskare som hjälpte till att förvandla några majsväxter till sådana jättar.

Att odla majs i ett växthus med en specifik genetisk mutation gör att de blir ovanligt höga.Jason Karl Det mexikanska namnet för majs är majs. Det är också den vanliga termen för denna växt utanför USA. Den ovanligt höga majstypen kallas Chiapas 234. Vanligtvis “försöker folk göra majsen kortare, inte längre”, konstaterar Karl. “Så det är helt enkelt roligt att till och med överväga att lägga till Leafy1 till den högsta stammen.”

“Vetenskapen som görs här är mycket vettig”, säger Edward Buckler. Han är genetiker vid US Department of Agriculture (USDA). Han har ett labb vid Cornell University i Ithaca, NY. Buckler var inte en del av den nya studien men säger att Karls sätt att odla hög majs borde få den att växa nästan för evigt. “Jag har bara aldrig sett någon prova detta i ett så högt växthus”, säger han.

Paul Scott var inte heller involverad i studien. Denna USDA-forskare studerar majsens genetik vid Iowa State University i Ames. “Växthöjden är viktig eftersom den är relaterad till avkastning”, säger han. “Större växter tenderar att producera mer spannmål, men om de blir för höga tenderar de att ramla omkull.” Han säger att det nya arbetet hjälper forskare att bättre förstå vilka gener och andra faktorer som påverkar majs tillväxt.

De nya gigantiska majsstjälkarna har problem med att överträffa 12 meter (40 fot). Det är ett resultat av den genetiska mutationen som satts in i majsen, säger Karl. Han försöker nu justera majsens genetik genom att infoga andra mutationer för att se om detta rättar till problemet. Om de gör det misstänker Karl att han kanske kan få ännu högre majs.

Majs är otroligt mångsidigt, konstaterar Buckler. Det finns tusentals stammar som odlas över hela världen. Detta arbete kan hjälpa forskare att förstå varför växter kan växa olika beroende på var de befinner sig (vilket skulle påverka dagslängden och ljusnivåerna).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*