Vad du Bör Tänka på När du Köper Doftljus – Tips & Guide

Oavsett om det är den varma mystiska glöden eller den rika, avkopplande doften kan ett härligt doftljus alltid hjälpa till att skapa rätt stämning och till och med lyfta din heminredning.

Men att välja det perfekta ljuset är ingen lätt uppgift, det finns mycket mer att tänka på än bara doften eller varumärket. Med utbudet av tillgängliga alternativ blir jakten på att välja bland alla dessa doftljus ännu svårare. Så här är några tips och idéer som hjälper dig att köpa de bästa doftljusen.

Doft kan vara ett väldigt personligt val. Studier har visat att olika dofter väcker olika känslor och minnen hos olika människor. Medan vissa kanske älskar subtila och lätta dofter som citrus och örter kanske andra föredrar något starkare dofter. Låt oss bara säga att när det kommer till doften av ett ljus, är det upp till var och en. Valet av doft kan variera beroende på ditt humör, rummet du köper ljuset för eller vilken typ av atmosfär du vill skapa. Och det finns alldeles för många alternativ tillgängliga där ute, så fortsätt att experimentera!

Som sagt, vi kan fortfarande enas om en sak – doften är den viktigaste egenskapen hos ett doftljus. Men ibland är det som händer att masstillverkade doftljus tappar doften väldigt snabbt och detta kan vara särskilt nedslående om ljuset är dyrt.

Ljus, när de hälls, krymper ibland eller skapar hål när de stelnar, och för att fixa detta hälls ofta ett andra lager vax ovanpå, vilket säkerställer en jämn finish. Vad vissa tillverkare gör är att dofta bara det här översta lagret av ljuset eller ännu värre, bara veken. Dessa kostnadsbesparande tekniker är precis varför du inte längre känner doften i ditt rum, trots att ljuset fortfarande brinner.

Du kan också stöta på påståenden som “infunderad med höga nivåer av doft”, vilket faktiskt är mer problematiskt. Eftersom ljusvaxer har en mättnadspunkt skulle en tillverkare som kan och förstår ljus inte göra sådana påståenden. Ett ljus rymmer bara så mycket doftolja. När ett ljus är övermättat kanske du märker ett lager av olja ovanpå det, vilket inte bara får det att se oattraktivt ut, utan också gör att ljuset brinner ojämnt när det tänds.

Det du också måste hålla utkik efter är vilken typ av doft som tillsätts – oavsett om det är syntetisk doft eller eteriska oljor. Syntetiska doftoljor har absolut noll aromaterapeutiska fördelar. Faktum är att allt de gör är att få ditt hem att lukta gott och de som är gjorda med kemikalier släpper till och med ut skadliga gifter i luften när de är tända. Leta alltid efter ljus som doftar med eteriska oljor. De är inte bara naturliga utan också terapeutiska och har hälsofördelar.

Dofträckvidd

Dofträckvidd betyder i princip hur långt ett ljus kan sprida sin lukt eller om ett doftljus kan fylla ett rum med doft. Köp alltid ljus som har tillräckligt med doft och se till att du köper större doftljus för stora rum och mindre för små rum. Det är verkligen så enkelt! Du kan till och med välja stora ljus med flera vekar, eftersom de inte bara ser attraktiva ut, de fyller även stora rum med doft lätt och under längre tid.

Typ av vax i doftljusen

Den typ av vax som används i ett ljus gör en enorm skillnad i dess kvalitet. Att välja rätt ljusvax är extremt viktigt eftersom det är det som avgör doftkastet och brinntiden. Så låt oss ta en titt på de olika typerna av vax som finns. Allt fler väljer numera veganska doftljus på grund av att de är snällare mot djur och natur.

Paraffin

Det vanligaste och vanligaste vaxet i ljus är paraffinvax. Det kan lätt färgas och är det billigaste alternativet som finns, vilket gör det idealiskt för tillverkare. Men paraffin skapar mer sot och frigör skadliga gifter jämfört med andra vaxer.

Bivax

Med en mild och naturlig honungsliknande doft minskar bivaxljus behovet av konstgjorda färgämnen och dofter och är ett bra alternativ för personer med allergier. Bivax skapar också ett vackert gyllene sken när det tänds. De producerar mindre sot jämfört med paraffinvax och frigör negativa joner som hjälper till att rena luften. Bivax har en hög smältpunkt och är mindre benägen att droppa.

Sojavax

Tillverkade av sojabönolja, sojavaxdoftljus är den senaste trenden. Dessa är hållbara och naturliga, vilket gör dem till ett säkert val. Sojavaxljus har också en längre och renare brinntid jämfört med paraffinvaxljus.

Kokosvax

Kokosvax är ett hållbart alternativ, till skillnad från paraffin, och kräver inte bekämpningsmedel eller gödningsmedel för att växa, till skillnad från sojaolja. Så det är ett helt naturligt och miljövänligt alternativ. En förnybar och naturlig resurs, kokosvax har en utmärkt doft och säkerställer en ren förbränning – inga skadliga kemikalier frigörs när den tänds. Det är också det långsammast brinnande vaxet jämfört med resten så vad du får är valuta för pengarna.

Veken

Materialet i veken gör en enorm skillnad för ljusets brinntid och kvalitet. Vissa av dem kan ha giftiga ingredienser i sig. Leta därför alltid efter ljusvekar gjorda av kvalitetsmaterial som bomull eller linne. Dessutom, om en veke inte placeras i mitten av ljuset, kommer den att smälta ljuset på ett ojämt sätt och lämna efter sig tjock svart sot. Högkvalitativa doftljus använder alltid en tunt flätad veke, vilket säkerställer en långsam och enkel bränning än en trådig veke.

Brinntid för doftljus

Det är ingen idé att köpa vackert doftljus om de bara kommer att brinna ut snabbt – du måste veta hur du får doftljus att hålla. Om du investerar i ett dyrt ljus skulle du vilja ha mer valuta för pengarna. Kontrollera alltid etiketterna för ljus med längre brinntid. Brinntiden påverkas av ett antal faktorer som typ av vax, veke och kvantitet/kvalitet av doft. Så se till att hålla utkik efter vax, veke och doft av bästa kvalitet eftersom alla dessa så småningom kommer att avgöra ljusets brinntid.

Stil och design

Det finns olika stilar av doftljus tillgängliga och du kan välja vilken som helst av dem beroende på din inredning eller behov.

Pelarljus/blockljus

Blockljus är bland de mest populära ljusen på marknaden och är cylindriska ljus som är gjorda av fast vax som kan brinna fristående. Pelarljus är perfekta för att visa ensamma eller helt enkelt på en levande/dekorativ värmebeständig tallrik.

Doft

Blomdofter är inte bara för kvinnor. Att välja doften på ditt ljus är ungefär som att välja en parfym, det är relativt till en individ. Vi har alla dofter som vi föredrar och vissa människor är mer känsliga för doft än andra. Ett bra doftljus bör sprida sin doft jämnt över tiden.

Det är viktigt att tänka på var ditt ljus ska stå. Om du till exempel vill ha en doft till sovrummet, vill du ha något lugnande eller avkopplande, inget för starkt.

Lavendel tros vara en lugnande doft samtidigt som den kan lindra ångest. Det är också bevisat att det slappnar av i kropp och själ för att förbättra sömnkvaliteten.

På senare tid har det sagts att Jasmin, med sina känsliga vita kronblad och söta doft, ger en överraskande sömnkraft. Människor som har testat detta hade en överlag bättre sömnkvalitet och överraskande nog var dess effekter ännu mer kraftfulla än lavendelns.

Med det sagt kan alla dofter som gör dig glad främja en känsla av lugn och hjälpa till att främja sömn. När du luktar något som väcker ett kärt minne eller får dig att känna dig upprymd (som lukten av solskyddsmedel) inser din kropp naturligt bra, avslappnande kemikalier som fungerar som ett bra sätt att sova gott.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*