Ska man Byta Elavtal? Vad du bör Tänka på

Kan byte av elavtal spara pengar? Absolut!

Att jämföra olika elavtal och sedan byta till det bästa alternativet är ett bra val. Speciellt i tider då elpriserna är så höga. Att jämföra elavtal säkerställer att du hittar billig el och det bästa erbjudandet på marknaden.

Idag finns det flera jämförelsesajter som jämför olika elbolag som gör det lätt att få en överblick över dina alternativ.

Om du inte är nöjd med ditt nuvarande elavtal eller bara undrar om du kan hitta bättre elalternativ så bör du definitivt överväga att byta elavtal och jämföra dina olika alternativ.

Det goda nyheterna är att för majoriteten av svenskar så finns det andra, bättre alternativ där ute.

Beroende på var du bor och vilka elleverantörer som är tillgängliga för dig finns det en god chans att du kan spara mycket pengar genom att byta elavtal..

Varför ska jag byta elavtal?

Om du har möjlighet finns det många olika anledningar till varför du kan leta efter en alternativ elleverantör. Låt oss dyka in i de tre främsta anledningarna till varför du bör byta energileverantör.

Billigare energipriser

Detta är den främsta anledningen till att byta elleverantör. Ett billigare elpris från ett annat elbolag kommer direkt att översättas till en lägre månatlig energiräkning.

Om du vill sänka din kostnad finns det bara två sätt att göra det. För det första kan du minska din energianvändning, och för det andra kan du hitta en ny energileverantör som tar mindre pengar per kilowattimme el. Och det ena behöver inte utesluta det andra!

Bättre kostnadsplaner

Skillnader i kostnadsplaner kanske inte är lika enkla att förstå som skillnader i energipriser (där det billigaste alternativet uppenbarligen är det bästa), men de är fortfarande en viktig del av att välja en ny energileverantör.

I de flesta fall har du två olika typer av prisplaner att välja mellan.

Fastprisplaner

Fastprisplaner är det enklaste alternativet: Du betalar ett enda pris per kilowattimme el du använder under kontraktets varaktighet.

Planer med rörlig ränta

Planer med rörlig taxa kommer att ta ut en annan avgift per kilowattimme, beroende på marknadsförhållanden. Detta kan betyda att du ibland betalar ett lägre belopp än en plan med fast ränta, men det finns en risk. Om energiförsörjningen är begränsad eller energiefterfrågan toppar, finns det en god chans att du kommer att betala ett högre belopp än en plan med fast pris kan ta ut.

Är det gratis att byta energileverantör?

Kort svar: det beror på. Beroende på ditt nuvarande elavtal och det avtal du har tecknat med din nuvarande elleverantör, kan ett byte till ett nytt elbolag innebära att du måste betala en förtida uppsägningsavgift om ditt avtal ännu inte löpt ut.

Det finns dock inget entydigt svar här, så du måste ringa din elleverantör (eller navigera till deras webbplats) för att ta reda på om du kommer att debiteras en avgift för förtida uppsägning för att avsluta ditt företag med dem .

Det är möjligt att du kan undvika en förtida uppsägningsavgift genom att vänta till slutet av ditt nuvarande kontrakt. Att prata med kuntjänst är ett bra sätt att ta reda på om detta är ett alternativ för dig.

Om din nuvarande elbolag inte tar ut en avgift för förtida uppsägning, eller om du kan vänta till slutet av ditt nuvarande kontrakt med att byta från din gamla leverantör till en ny energileverantör, så ja! Att byta energileverantör blir gratis för dig.

Kan jag ändra mig om att byta elavtal?

Ja, om du har bytt energileverantör en gång, då kan du byta igen. Tänk dock på att många elbolag kommer att inkludera avgifter för förtida uppsägning i sina kontrakt, så det är möjligt att du måste betala för att byta energileverantör en andra gång.

Är det värt att byta elleverantör?

Svaret på denna fråga kommer att variera beroende på din situation och ditt avtal. För att svara på det själv måste du ta en titt på din nuvarande elräkning och elpris.

Sedan måste du jämföra vad du för närvarande betalar för ström med den nya energileverantören du funderar på. När du gör detta, var uppmärksam inte bara på skillnaden i energipriser, utan även på eventuella skillnader i planer. Det bästa sättet är att använda en onlinetjänst som jämför elavtal.

När du överväger om du ska byta elleverantör eller inte, kom ihåg att du kommer att betala denna elräkning varje månad. Även en relativt liten mängd besparingar på din månatliga energiräkning kan snabbt läggas ihop när månader förvandlas till år.
Med allt detta i åtanke, om du kan hitta en ny energileverantör med betydligt lägre energipriser eller en energiplan som fungerar bättre för ditt hem eller företag, så är det värt att byta elleverantör.

Kolla företagets recensioner och klagomål

Innan du byter till ett nytt elbolag bör du titta på det bolagets recensioner och omdömen. Genom att läsa vad andra säger om företaget och hur de beskriver sin upplevelse kan du få en bättre bild över kvalitén som bolaget erbjuder och hur nöjda deras kunder är.

Läs ditt avtal i detalj

Elleverantörer kan be dig skriva på ett avtal. De flesta leverantörer begär ett åtagande på tre till 36 månader. Du bör veta längden på ditt avtal så att du vet när du kan börja jämföra igen. Det är viktigt att du förstår bindningstiden så att du inte sitter med ett långt avtal.

Välj fast eller rörlig ränta

Vissa kan stöta på problem när de går över till vad de tyckte var fantastiskt låga priser, men de priserna visade sig vara rörliga och gick upp kraftigt. Naturligtvis, om efterfrågan på el går ner, är ett rörligt elavtal bra för dig. Men om du inte är redo att spåra energimarknader, är det säkrare att byta till en plan med fast ränta utan överraskningar. Detta gör det även lättare att planera din budget.

Se även upp för hybridplaner som erbjuder en fast ränta till en början men byter till en rörlig ränta senare.

Tänk på vilken typ av el som erbjuds

Många elbolag genererar sin energi från rena, förnybara källor, så du har också ett miljöval att göra. Ren energi har blivit allt mer populär i takt med att vi blir mer miljömedvetna och kan faktiskt vara billigare. Grön eller ren kraft kan vara billigare än fossila bränslen och har varit det ett tag. Lägre månadskostnader och renare energi borde gå hand i hand.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*