Ljud och tystnad

Ljud och tystnad

Shhhhhh.

Du måste redan ta itu med dina lärare som säger åt dig att slå dig ner, dina föräldrar ber dig att vara tyst och att dina storebröder och systrar skjuter iväg dig.

Nu försöker vissa forskare få oss alla att hålla käften – åtminstone då och då. Vi kan bli förvånade över vad vi hör, säger de, när vi stannar upp och lyssnar. Att uppmärksamma naturliga ljud kan också hjälpa oss att göra ett bättre jobb med att hålla vår planet frisk.

“Naturljud är en viktig resurs”, säger Chris Shaver från National Park Service i Denver, Colo.

Ett ljudlandskap vid havet kan innehålla vrål från bränningar och fågelskrik.

I. Peterson

Människor besöker ofta parker för att finna en känsla av frid och ensamhet som de inte kan få hemma. Djur använder ljud för att kommunicera med varandra. Och precis som att hugga ner träd hotar vildmarken, så gör det också att avbryta den normala symfonin av ljud i vår omgivning, säger Shaver.

“Det borde finnas någonstans i varje park där folk kan gå och veta att de hör naturliga ljud”, säger hon. “Precis som det finns zoner där det inte är rökfritt, bör det finnas zoner för att det inte är buller.”

Att skydda naturens ljud är en stor del av vad Shaver gör. Som chef för Air Resources Division i National Park Service leder hon ett stort arbete för att studera och bevara naturliga ljudlandskap i en mängd olika parker runt om i USA. Ett ljudlandskap är summan av de ljud som utgör en viss miljö: fåglar som kvittrar, skrikande syrsor, surrande bin, prasslande löv eller vad som helst annars platsen och årstiden är närvarande.

Djurljud

Även om turister inte märker naturens ljud, så gör många djur det, säger Shaver. “Djur använder ljud för att kommunicera med varandra på ett sätt som vi inte ens hör eller förstår”, säger hon.

Från fåglar till bison och syrsor till gökar, alla möjliga varelser använder ljud för att hitta kompisar, jaga byten, gömma sig från rovdjur eller spåra upp sina bebisar, bland andra viktiga uppgifter.

Om du någonsin har lekt tyst ute i skogen, har du förmodligen märkt ett brum av aktivitet runt dig. Så fort ett flygplan flyger över huvudet, en bil kör förbi eller en snöskoter zoomar förbi, kan dock gnisslet och gnisslet plötsligt försvinna. Det är bara en obekväm, onaturlig tystnad.

Det kan ibland ta mer än en halvtimme innan de normala ljuden kommer tillbaka helt, säger Shaver.

En sådan försening kan betyda skillnaden mellan liv och död för vissa djur, föreslår Bernie Krause. Krause är en musiker och en bioakustiker som studerar djurljud.

När alla djuren talar tillsammans, teoretiserar han, är de säkra eftersom det är svårt för rovdjur att ta reda på vem som är var. Den första som öppnar munnen efter en störning är dock så gott som borta.

Samtidigt vänjer sig vissa djur vid buller. De står redan ut med mullet och åskan. Vissa fåglar lever på flygplatser och bryr sig inte om flygplan som lyfter eller landar. Det finns till och med ett fågelskyddsområde inom räckhåll för dånet från enstaka uppskjutningar av rymdfärjor vid Cape Canaveral i Florida.

Plan störningar

Flygplan är det största bekymret för Shaver och hennes kollegor. Så många av de högljudda, enorma maskinerna flyger fram och tillbaka över landet varje dag, det är nästan omöjligt att åka någonstans utan att höra en gå förbi någon gång.

“Vi har en karta på kontoret som visar flygningar över parker”, säger hon. “Det finns väldigt få ställen där du kan sticka ett finger där det inte finns en flygbana.”

National Park Service kan inte göra något åt ​​kommersiella flygningar. Istället fokuserar personalen på att minska effekten av turistflyg i små flygplan eller helikoptrar. Flygturer är populära i Grand Canyon National Park och Hawai'i Volcanoes National Park, där tiotusentals människor betalar för att se utsikten från ovan varje år.

För att förstå effekten av flygturer och andra mänskliga störningar på parkekosystemen, tävlar Park Service om att spela in ljud från naturliga landområden i ett antal delstater, inklusive Utah, Alaska och Hawaii.

“Vi försöker komma till parker så snabbt vi kan för att få baslinjedata innan flygturer anländer”, säger bioakustikern Skip Ambrose, som arbetar för National Park Service i Fort Collins, Colo.

Ambrose tillbringar mycket av sin tid på fältet och spelar in ljud. Eftersom ljudlandskapsprojekten är ganska nya måste forskarna först ta reda på vad som finns där ute och hur högt det hela är. Så efter att ha samlat in ljud går informationen in i en dator för att skapa ett slags bibliotek av naturliga och konstgjorda ljud.

Ambrose arbetar också med att lägga naturliga ljudlandskap på Internet. Vissa parker har webbkameror som visar livebilder av vissa platser. Ambrose hjälper till att designa en ljudkamera för Smoky Mountains National Park som regelbundet skulle uppdateras med nya ljud från en given miljö. Nätsurfare var som helst i världen skulle kunna besöka webbplatsen för att ta reda på vad de skulle höra om de var i bergen just i det ögonblicket.

Att spela in ljudlandskap, hoppas Ambrose, kommer att hjälpa människor att känna igen och uppskatta det vi förlorar, innan det är för sent. “Vissa människor tycker att nationalparker är så tysta”, säger han. “Det är inte sant. Om du går till en park, sätter dig ner och lyssnar, kommer du att höra konstgjorda ljud mycket mer än du tror att du kommer att göra. Det har hänt så gradvis att folk inte inser vad vi har förlorat.”

Dags att lyssna

Djur är inte den enda anledningen att bry sig om ljud, säger radioproducenten Jim Metzner. Metzner, bosatt i Ulster County, New York, har lyssnat på, studerat och spelat in ljud i nästan 30 år.

“Det finns ljud som verkligen berikar våra liv, nästan som en sorts mat”, säger han. Bland sina favoriter listar han en porlande bäck nära sitt hem, stadens surrande från ett hustak en sommarnatt och rösterna från sina käraste vänner, inklusive några som har gått bort.

Fågelljud, som de från den sällsynta vithövdade hackspetten, livar upp ett trädbevuxet ljudlandskap.

US Fish & Wildlife Service

Att ta sig tid att lyssna, säger Metzner, kan lära oss att förstå det ständiga bombardementet av ljud runt omkring oss. Varje gång du lyssnar, tillägger han, finns det något nytt att lära sig. “Hela paradoxen med att lyssna är det tysta erkännandet att man inte vet något”, säger han. “Om du visste, varför skulle du lyssna?”

Även om du redan har hört något 100 gånger, kommer du förmodligen att höra något nytt på 101:an, säger Metzner, om du är uppmärksam.

Metzner rekommenderar att barn använder en liten bandspelare för att starta en egen ljuddagbok. “Ett av de fantastiska ljuden är ljud från föräldrar och farföräldrar som berättar sina historier”, säger han. Inspelningar är ett sätt att behålla en tidskapsel av dessa minnen – en som du kan komma tillbaka till resten av ditt liv.

Du kanske till och med vill starta din egen vildmarksljudsdagbok för att se hur världen omkring dig förändras genom åren. Du kan bli förvånad över vad du hittar. “Jag har en dotter som klagar på att syrsorna är för högljudda,” säger Shaver. “Jag säger till henne att det brukade vara motorvägen, älskling. Vi måste få barn att förstå att syrsor är bra.”

Nästa gång du går ut, ge det ett försök. Blunda. Och håll käften. Du kanske bara hittar en helt annan värld där ute – om du är villig att lyssna.

Gå djupare:

Nyhetsdetektiv: Emilys favoritljud

Ordsökning: Ljud och tystnad

Ytterligare information

Frågor om artikeln

Nature Sounds Society (www.naturesounds.org) föreslår 10 enkla sätt att njuta av naturligt ljud. Här är några av dessa aktiviteter:

  • Sluta. Lyssna på vad som finns omkring dig. Slut nu ögonen. Hör du andra ljud? Hör du mer med slutna ögon?
  • Gå och lyssna. Hör du dina fotsteg? Hör du dina kläder prassla? Kan du gå utan att göra något ljud?
  • Försök att höra vindens ljud som blåser genom olika växter.

Hitta en bäck eller vattenfall och lyssna noga med slutna ögon tills ljudet separeras i enstaka toner.

Hur påverkar formen på marken hur ljud färdas till dina öron? Var är källan till varje ljud? Finns det några ekon? Vilket är det närmaste ljudet du hör?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


    Vind som stönar genom kala träd och snö som dämpar naturliga ljud ger en vinterljudbild sina egna distinkta egenskaper.