Grön Flytt: Hur du gör din Flytt mer Miljövänlig

Ibland är det oundvikligt att flytta.

Det kan vara ett nytt jobb, en nödsituation i familjen eller vandringslust som gör att du packar ihop lådor och stoppar in dem i en skåpbil. Oavsett vad är flytt en ofta tråkig process som du vill genomföra så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Medan du kämpar för att samla dina saker och kryssa i alla rutor, kanske du inte inser att din flytt påverkar miljön.

Transport den ledande bidragsgivaren till utsläpp av växthusgaser. Sedan 1990 har koldioxidutsläppen ökat mer från transporter än någon annan sektor.

Även om flyttning utan tvekan bidrar till ett större koldioxidavtryck, finns det några steg du kan vidta för att göra din flytt mer miljövänlig.

I denna artikel kommer vi att ge våra tips för en miljövänlig flytt. Vi visar dig små (och enkla) steg du kan ta för att flytta med Moder Jord i åtanke.

Hur påverkar flyttningen miljön?

Transporter förorenar luften, men hur stor är skadan?

Fordon står före en stor del av alla CO2-utsläpp.

Dessa gaser lämnar vårt fordons avgasrör och kommer in i atmosfären, och så småningom ackumuleras och ökar temperaturen. Gaserna förångas inte bara – de finns i atmosfären i årtionden, medan dagliga föroreningar fortsätter att öka problemet.

Denna atmosfäriska temperaturökning – känd som global uppvärmning – kommer att orsaka följande långsiktiga effekter:

  • Växtsäsongerna kommer att förlängas
  • Stormar kommer att förstärka och intensifiera
  • Havsnivån kommer att stiga när arktisk is smälter
  • Nederbördsmönster kommer att falla ur balans
  • Torka och värmeböljor kommer att bli vanligare

Som svar på dessa skrämmande prognoser undertecknade länder världen över Parisavtalet 2015 för att minska utsläppen av växthusgaser och hålla den globala temperaturökningen under 1,5°C.

Tyvärr har den globala uppvärmningen fortsatt att förvärras – vilket ytterligare förstärker vårt behov av att minska utsläppen på internationell nivå.

Intergovernmental Panel on Climate Change Working Group II Medordförande Jim Skea svarar på krisen genom att säga: “Det är nu eller aldrig om vi vill begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C; utan omedelbara och djupa utsläppsminskningar inom alla sektorer kommer det att vara omöjligt.”

Utöver transportaspekten med att flytta, innebär processen mycket avfall. Oavsett om du använder otaliga kartonger eller rullar bubbelplast för att transportera dina saker, bidrar dessa material till att deponeras byggs upp.

Sätt att göra din flytt mer miljövänlig

Nu när du vet mer om hur transporter och föroreningar påverkar miljön kan du planera en miljömedveten flytt.

Även om det kräver ansträngning att gå grönt är det inte svårt, och förändringarna är väl värda det.

Följande avsnitt ger dig tips för att göra din flytt så miljövänlig som möjligt.

Planera i förväg

Hur enkelt det än verkar kan planera din flytt bidra till att minska risken för onödiga resor och slöseri.

Innan du börjar slänga krimskrams i kartonger eller stapla kläder i soppåsar, stanna upp och fundera över hur du kan samla dina tillhörigheter i så få behållare som möjligt. Du kommer att använda färre pappers- och plastprodukter och förenkla uppackningsprocessen.

Rensa och städa innan du börjar packa

Att rensa innan du börjar packa kommer att minska antalet lådor du måste bära mellan hem. Det kommer också att spara mycket arbete när du packar och packar upp. Du behöver inte ge bort dina mest värdefulla ägodelar. Tänk istället på vilka tillhörigheter du inte längre använder. Bedöm din garderob och lägg åt sidan de saker du inte har burit under de senaste månaderna. Släng ut prydnadssaker, leksaker eller böcker som du inte har rört på evigheter.

En tumregel är att du förmodligen inte kommer att missa något om du inte har tänkt på det på ett tag. Donera det du inte behöver Att röja behöver inte betyda att man kastar saker i papperskorgen. Ge dina oanvända kläder, böcker, möbler och diskar ett nytt liv genom att donera dem till en välgörenhetsorganisation.

Du kommer att minska antalet lådor du måste transportera samtidigt som du hjälper en sak. Planera i förväg genom att kolla din kommuns webbplats för närliggande donationsstationer och välgörenhetsorganisationer.

Även om du väljer att donera gamla kläder till en secondhandbutik kommer du att bidra till kampen mot det snabba modet – en industri som står för 10 % av de globala koldioxidutsläppen.

Använd kläder för att slå in ömtåliga föremål

Minska plastavfallet och undvik att använda ytterligare förpackningsmaterial genom att slå in ömtåliga föremål i kläder, badlakan eller filtar.

Du sparar pengar på bubbelplast och packning som du oundvikligen kommer att slänga efter flytten. Dessa plaster hamnar på soptippar och förorenar marken och vattenförsörjningen när de sönderfaller.

Du undviker att lägga till detta problem samtidigt som du skyddar ömtåliga tavelramar, fat och vaser under transport. Dessutom kommer du att använda sängkläder och kläder som du ändå måste flytta.

Använd alla förvaringsobjekt du redan äger

Minska behovet av kartonger avsevärt genom att använda dina befintliga förvaringsartiklar.

Lämna kläder i byrån för att förenkla uppackningen. Packa böcker och kontorsmaterial i skrivbordslådor för flytten.

Förvara sedan ömtåliga föremål som disk i behållare du redan har till hands. Bli kreativ med din lagring. Till och med en papperskorg kan fungera som en rörlig behållare för rengöringsmateriel, pappersprodukter eller trädgårdsredskap.

Överväg dina återvinningsalternativ

När du väl har tömt din samling och donerat gamla kläder och böcker, kommer du förmodligen att upptäcka att du fortfarande har en hel del saker som måste gå. Istället för att slänga föremål, se om du kan återvinna dem. De flesta städer ger riktlinjer för vad du kan återvinna. Kontrollera dina lokala regler och kassera oönskade föremål i enlighet med detta. Du minskar din flyttlast samtidigt som du förhindrar att dina oanvända föremål hamnar på en soptipp.

Fråga flyttfirman om hur de jobbar med miljöfrågor

Vissa flyttfirmor såsom flyttfirma Stockholm gör jobbet åt dig när du planerar en miljömedveten flytt. Om du anställer någon för att hantera din flytt, leta efter miljövänliga företag som tillämpar hållbara vanor. Sök efter lokala transportörer som konsoliderar resor, återvinner flyttbara behållare och packar med biologiskt nedbrytbart material.

Håll utkik efter företag som tankar sina flyttbilar med biobränsle Keller använder elbilar (även om det sistnämnda inte är så vanligt för större transporter ännu). Detta giftfria, biologiskt nedbrytbara ämne är ett mycket vänligare alternativ än traditionell bensin. Att använda biodiesel istället för petroleum minskar utsläppen av växthusgaser med över 80 %.

Gå till en lokal butik för flyttlådor

Om du inte har några flyttkartonger till hands kan du undvika att köpa nya genom att fråga en lokal butik om extramaterial. Många butiker och livsmedelsbutiker har otaliga kartonger som de försöker bli av med. De kommer sannolikt att ge dig lådorna gratis istället för att behöva bryta ner och kassera dem.

Minimera ditt antal resor

Efter att ha planerat ut din packlista, rensat och organiserat dina föremål i olika behållare, måste du fortfarande få dina saker från punkt A till punkt B.

Att minimera din flytt till en eller två resor är det miljövänliga sättet att gå.
Något så enkelt som att transportera skrymmande föremål och möbler på en släpvagn kan minska antalet resor mellan hemmen.

Du kommer i slutändan att betala mindre för bensin och minska din tid på vägen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*