Factoring – vad är det och hur fungerar det?

Factoring är ett begrepp som du kanske inte känner till, men i denna artikel kommer du få lära dig allt om vad factoring innebär. factoring betyder fakturakredit, det innebär att du säljer eller belånar dina fakturor. Detta är vanligt inom många branscher, men framförallt vanligt i branscher med långa kredittider.

Factoring är ett samlingsbegrepp

Factoring är ett samlingsbegrepp för att beskriva tjänsterna fakturaköp och fakturabelåning. Det är tjänster som är riktade till dig som företagare eller som arbetar med ekonomi. Båda tjänsterna är till för dig och ditt företag där du får ersättning för en faktura, detta sker på ett snabbt och säkert sätt. Genom factoring säkerställer du företagets förmåga att snabbt kunna betala utan att behöva gå till banken för att låna pengar.

Fakturaköp – sälj dina fakturor

Fakturaköp innebär i detta sammanhang att du säljer företagets fakturor till en finansiell institution. Denna tjänst fungerar bäst om dina kunder betalar efter 30 dagar eller längre. Säljer du dina fakturor till en extern part så får du betalt samma dag som du skickar dem.

Genom att göra detta kommer ditt företas likviditet och kassaflöde förbättras. Detta innebär att du säljer företagets kund fordran när du säljer dina fakturor. Det finns även andra ekonomiska tjänster som kan underlätta på din arbetsplats, till exempel faktura administration. När du säljer dina fakturor behöver slipper du allt krångel som har med kundens betalning att göra. Med dessa tjänster går processen smidigt och du kan fokusera på din verksamhet istället.

Fakturabelåning – belåna dina fakturor

Istället för fakturaköp så kan du belåna dina kundfakturor och få betalt direkt. Detta kallas fakturabelåning. På samma sätt som med fakturaköp kommer detta underlätta för lönsamheten. Du belånar alltså dina kundfakturor och det är fakturorna som står för säkerheten för belåningen. Du får även hjälp med all administration kring dessa. Resultatet är att du sparar både tid och pengar som du annars hade behövt lägga på administration. Till skillnad från fakturaköp så äger du fortfarande dina fakturor eftersom att du endast har belånat dem och inte sålt dem.

Det är många som undrar vad factoring är och hur det fungerar. Factoring innebär i korthet att företaget väljer att sälja sina fakturor eller belåna sina fakturor till ett annat företag, istället för att vänta på betalning från kunden. Detta kan vara ett bra alternativ för företag som behöver pengarna snabbare, och det finns flera olika tjänster att välja mellan beroende på vad som passar ditt företag bäst.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*