5 Tips för en mer Hållbar Livsstil 

För över tio år sedan gav Ann-Christin Gramming ut boken med den fyndiga titeln “Köp inte den här boken”. Gramming fattade efter att ha läst en krönika om onödig shopping det radikala beslutet att under ett års tid avstå från shopping av kläder, lunch och fika på stan och strikt hålla sig till absolut nödvändig shopping.

I löst dagboksformat skrev hon om sina funderingar kring vad hon kunde och inte kunde köpa, köpstopp i allmänhet och hållbar utveckling. Sedan dess har mycket hänt och fler har blivit inspirerade att haka på rörelsen. Bloggen Minimalisterna drivs av paret Byström-Ernfors och går ut enligt egen utsago ut på att dela med sig till läsarna av sin väg mot ett enklare och mer harmoniskt liv med minimalism.

Med inlägg såsom “10 saker att prylbanta i sommar” och “Bli en klimatkompis eller en klimathjälte” illustrerar de hur man med enkla mått i vardagen kan göra stor skillnad när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Dessutom verkar det finnas vetenskapligt stöd för i vart fall fenomenet köpstopp enligt forskaren Åsa Callmer som konstaterar att ett köpfritt år är lättare att uppnå än vad de flesta tror.

Hon menar att de som lyckas bryta gamla vanor och skaffa sig nya konsumtionsvanor ofta upplever det som befriande att stå utanför konsumtionssamhället. I den här artikeln spinner vi vidare på temat hållbarhet och delar med oss av fem tips för en mer hållbar livsstil.

Sätt upp mål men var inte för hård mot dig själv

När det gäller att införliva miljövänliga vanor i vardagen är det få av oss som är hel fläckfria. Vårt första tips är därför att sätta upp mål men att inte vara för hård mot dig själv om du någon gång begår misstag i din strävan efter miljövänlighet. Det är trots allt intentionen som är viktigast! I det senare avseendet kan en hållbar livsstil liknas vid pokerstrategi; resultaten följer efter bra beslut, och till och med världens bästa pokerspelare (eller miljöaktivister) förlorar ibland. Målet bör vara att spela/agera efter bästa förmåga varje gång.

Köp second hand

Hållbarhetskämpen avstår helst helt från alla konsumtion som inte är oundgänglig precis som Gramming som vi nämnde tidigare. Måste du dock handla är det en god idé att köpa second hand i så stor utsträckning som möjligt. De stora second hand-kedjorna har ett rikt utbud av allt från möbler till kläder och hushållsapparater och på sajter som Marketplace och Blocket lägger andra ibland upp helt nya saker till en billig peng som de tröttnat på.

Ät vegetariskt

Kött har som bekant en väsentligen negativ påverkan på miljön då i synnerhet nötkreatur släpper ut enorma mängder metan som är en skadlig klimatgas. Dessutom kräver köttproduktion sin beskärda del av vatten och foder vilket innebär att vegetariskt på tallriken är ett självklart val för den klimatsmarta. Kan du dessutom köpa närodlat och äta frukt och grönsaker efter säsong får du extra plus i kanten.

Skippa bilen

Bilen är en solklar miljöbov och även om den förenklar i vardagen kan du reducera dess användning. Att åka i kollektivtrafiken, cykla eller gå fungerar minst lika bra för de flesta av oss även om man måste göra avkall på lite bekvämlighet.

Måste du ändå ta bilen och åka kan du försöka köra så klimatsmart som möjligt med få accelerationer och hårda inbromsningar, bilpoola med vänner, och passa på och uträtta flera olika ärenden längs med samma sträcka om möjligt. Att investera i en elbil är avslutningsvis en solklar bubblare i sammanhanget!

Inventera hemma

Vårt avslutande tips är att göra en grundlig inventering där hemma för att se om du kan fatta mer miljösmarta val. Äldre hushållsapparater drar ofta mer el än nyare och även om vi avråder från att köpa nytt kan det i långa loppet vara det rätta beslutet i enskilda fall.

Se över om du kan byta ut lampor och andra belysningskällor i hemmet till lågenergilampor. Vintertid kan du dra ner lite på värmen och istället sätta på dig mer kläder och gör till en vana att alltid koka upp vatten med vattenkokare då det är mer hållbart och snabbt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*