Bästa Sätt att Leva Mer Hållbart (19 Praktiska Tips)

Climate and environment blog

Små förändringar kan ha stor påverkan på miljön och ditt sätt att leva mer hållbart.

Det finns gott om tips och sätt att leva mer hållbart som inte kräver mycket tid eller ansträngning.

Att leva hållbart handlar om att skapa nya vanor som är hälsosamma för dig, din familj och miljön. Här är våra bästa tips för att komma igång.

1. Minska ditt matavfall

Minska dina livsmedelsräkningar genom att ta reda på hur du undviker matavfall. Det genomsnittliga västerländska hushållet slänger cirka 20000kr värt av mat varje år. Mat som kastas i din sopor hamnar i deponi och bryts ned på ett sätt som kan skapa växthusgaser.

2. Använd återanvändbara koppar

På många håll används fortfarande engångsmuggar och koppar. Dett är ofta gjorda av plast eller papper, som sedan slängs efter att de används en gång. För att spara på miljön och plånboken undvik därför engångsmuggar.

3. Handla lokalt

Handla på din lokala jordbrukarmarknad eller gårdsbutik. Du får färskare mat, stödjer ditt samhälle och hjälper till att minska bränsleavfallet och utsläppen från mat som transporterats långa sträckor.

När vi köper importerade varor produceras mer av de föroreningar som orsakar klimatförändringar på grund av avståndet dessa varor behöver resa. Att köpa lokalt tillverkade innebär att varorna har rest färre mil och därför har mindre klimatpåverkan.

4. Handla förpackningsfritt

Många butiker har områden med bulkfack och vissa tillåter till och med att ta med egna påsar, till exempel för lösvikt. Detta kan bidra till att minska onödig förpackning. Minska konsumtion av onödiga plastpåsar och förpackningar och använd återanvändningsbara så mycket det går.

5. Gå, cykla och använd kollektivtrafik när det är möjligt

Att gå och cykla är bra för din hälsa och miljön. Tänk på att gå eller cykla till jobbet. Detta ger dig både motion och minskar koldioxidutsläppen. Om ingen av dessa är ett alternativ, tänk på att ta kollektivtrafik eller samkörning. Medan du håller på bör du undvika flygresor så mycket som möjligt och kompensera dina flygningar.

6. Uppgradera dina lampor

Ljusemitterande dioder (LED) och kompakta lysrör (CFL) kostar dig mycket mindre att driva än halogen och andra glödlampor. Energieffektiva CFL: er kan också vara upp till tio gånger längre än traditionella. Ljuset från dessa glödlampor avger ljust ljus medan du sparar pengar och energi.

7. Konsumera mindre papper

Minska papperskonsumtion i ditt hem och rädda några träd genom att gå pappersfritt. Nästan allt från din telefonräkning till ditt kreditkortsöversikt kan ses online. Kontakta dina banker, tjänsteleverantörer och andra tjänsteleverantörer för att bli av med onödiga papper, till exempel genom brev. Ett tips är även att byta till återvunnet toalettpapper.

8. Återvinn och släng avfallet ordentligt

Du kan bli förvånad över vad du kan återvinna eller slänga på ett säkert sätt. Kontakta din kommun eller stad för att ta reda på var återvinningscentraler finns.

9. Installera ett vatteneffektivt duschmunstycke.

Spara pengar och energi med ett vatteneffektivt duschhuvud som använder 40 procent mindre vatten. Du kommer bli förvånad över hur mycket vatten du kan spara genom att byta till ett mer vattansmart duschmunstycke.

10. Stäng av termostaten

Spara på uppvärmningsräkningar genom att hålla värmetemperaturen hemma mellan 18 och 20 grader under de kallare månaderna. Varje grad som du pumpar upp värmaren betyder mer av föroreningar som orsakar klimatförändringar och en ökning av din värmeberäkning med cirka 10 procent per grad. Dessutom leder det till högre elräkningar.

11. Säg nej till sugrör och plastpåsar

Håll din plastkonsumtion till ett minimum. Plastsugrör är en av de vanligaste artiklarna som finns på strandstränder över hela världen. All denna plast fyller vår deponi, skadar vilda djur och kan ta livstider för att bryta ner. När du handlar, undvik även att ta plastpåsar i onödan. Helst bör du ha med dig en återanvändningsbar påse eller väska. Och undvik sugrör i barer och restauranger.

12. Hållbart mode

Gör om ett par gamla jeans eller återanvänd dina kläder på andra sätt. Låt inte bara massa kläder som du aldrig använder ligga i din garderob samtidigt som du köper nya. Kläder tenderar att fraktas långa avstånd och kräver stora resurser för att tillverkas.

14. Donera eller sälj kläder som inte passar

Det är bättre att kläder som du inte använder kommer till användning.

15. Hållbarhet i köket

Återanvänd glasburkar. Förvara matrester, skapa hantverk eller använda för torr förvaring för både mat eller små saker som knappar eller säkerhetsnålar. Glasburkar är fantastiska för att förvara mat i istället för att köpa nya.

16. Pendla hållbart

Åka cykel eller skoter till jobbet, till butiken, till bion, till skolan etc. Använd kollektivtrafik – bussar, vagnar, tunnelbanan etc.

17. Börja kompostera!

Skaffa ett inomhuskompostfack och minska matresterna. Släng i din utomhuskompost för att tillhandahålla naturliga näringsämnen till din trädgård eller ditt kompostfack med grönt avfall så att den kan samlas in på rätt sätt. Det luktförhindrande filtret och komposterbara fodralpåsar gör komposteringen bra. Du hjälper till att minska mängden skräp som du släpper ut och tillhandahåller näringsämnen till din trädgård genom att ha en egen kompost.

18.Miljövänliga köksredskap

Använd miljövänliga och hållbara köksredskap och prylar som bambu, gjuten bambu eller rostfritt stål. Bambu är starkare och mer hållbart än trä, och bambuskogar växer upp snabbare än träd / träskogar. Plastredskap tillsammans med melaminredskap är kända för att läcka ut kemikalier när de utsätts för värme, förorenar mat och eventuellt orsakar hälsoproblem.

19. Teknisk hållbarhet

 • Återvinn gamla datorer, skrivare, etc. till din lokala elinsamling
 • Överväg solpaneler
 • Stäng av datorn när den inte används

Bonus tips –  Sätt att leva mer hållbart

 • Använd återanvändbara sugrör istället för att köpa plastsugrör som hamnar på våra deponier och vattenvägar.
 • Minska pappershandduksanvändningen och välj att använda bambupappershanddukar när du måste.
 • Använd återanvändbara dukar så ofta du kan
 • Stäng av vattnet när du inte borstar/rakar dig. Låt inte bara vattnet rinna
 • Tvätta kläder i kyla och hänga torrt, särskilt om det är en mindre tvätt
 • Plantera inomhusväxter för att naturligt rengöra luften
 • Använd naturligt ljus – öppna upp dina persienner eller draperier och släpp in ljuset innan du tänder lamporna
 • Välj LED- eller CFL-glödlampor istället för glödlampor – de håller längre och det sparar energi (och pengar)
 • Begränsa duschar till 10-15 minuter (eller mindre!)
 • Stäng av lamporna när du lämnar rummet eller huset för dagen
 • Öppna ett fönster – låt sval bris in när du behöver luft på kvällarna.
 • Koppla ur små apparater efter användning, som din kökshjälpblandare, din brödrost, etc. Även om de inte används använder de fortfarande ström.
 • Måltidförberedelse – förberedelse av måltid sparar inte bara tid, utan kan vara energieffektivt, särskilt om du använder ugnen. Skapa tillräckligt med mat till rester för att förhindra att du använder din spis / ugnen varje dag.
 • Täck din mat när du steker ugnen – detta fångar värmen och kan hjälpa till att laga din mat snabbare och minskar koktiden.
 • Lär dig hur du lagrar matvaror på rätt sätt – Att vara medveten om hur du lagrar matvaror på rätt sätt och hur länge de håller kan vara en bra påminnelse och incitament att använda dem innan de går till spill – i slutändan minskar du matsvinn och sparar pengar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*