10 Enkla Sätt att Minska Dina Utsläpp

Climate and environment blog

Vill du göra små saker som hjälper planeten på ett stort sätt? Här är 10 saker du kan börja göra idag

Vi har alla ett koldioxidavtryck, det är verkligen svårt att inte ha det när de flesta saker runt oss drivs av förbränning av fossila bränslen.

De goda nyheterna? Att göra små förändringar i din livsstil minskar inte bara koldioxidutsläppen lokalt – det minskar dem globalt.

Varför är det viktigt att minska koldioxidavtrycket och utsläppen?

Vårt koldioxidavtryck hänvisar till mängden koldioxid som släpps ut i atmosfären till följd av våra dagliga aktiviteter.

Koldioxid är en av ett antal gaser som kallas “växthusgaser” och är för närvarande den primära växthusgasen som genereras av mänsklig aktivitet.

Att släppa ut överskottsgas i atmosfären fångar värme från solen som värmer upp jorden. Detta är och kommer att fortsätta att ha en kedjeeffekt på våra hav, vädermönster, växter och djur.

Ett planterat träd hjälper till att förbättra den biologiska mångfalden i djur och minska koldioxidutsläppen från atmosfären under många år framöver, vilket gör att miljön blir långvarig. Ett bra sätt att starta en hållbar rengöringsrutin och kompensera för dina koldioxidutsläpp.

Vill du börja minska ditt koldioxidavtryck idag? Här är hur.

Tio små saker du kan göra för att minska ditt koldioxidavtryck

1. Beräkna ditt fotavtryck

När det gäller att minska ditt koldioxidavtryck är det bra att förstå vilka aspekter av din livsstil som genererar koldioxidutsläpp. Du kan göra detta med hjälp av en utsläppskalkylator på nätet. Svara bara på en serie frågor om din energianvändning så får du en uppdelning av dina utsläpp så att du vet var du ska komma igång.

2. Hjälp med att reglera temperaturen i ditt hem

Uppvärmning och kylning av våra hem står för 40% av hushållens energianvändning, vilket hjälper till att reglera ditt hems temperatur att minska utsläppen. På vintern lagras upp, försegla drag, snuggla under en filt och om du behöver lite värme, värm bara rummen du använder under en liten tid. På sommaren, klä dig i ljusa lager, dra persienner för att blockera direkt solljus och öppna fönstren. Att plantera lövträd runt ditt hem kommer att erbjuda skugga på sommaren och solljus på vintern.

3. Minska ditt matavfall

Matavfall bidrar till utsläpp på grund av den energi som används för att odla, bearbeta, transportera och lagra produkterna, och när det blir avfall ruttnar det organiska materialet och släpper ut metan, en växthusgas som är mer potent än kol. Det finns många sätt att minska matavfall från att noggrant överväga att handla till kompostering och spara dina rester.

4. Överväg grön transport

Visste du att varje liter blyfri bensin som konsumeras genererar cirka 2,5 kg  växthusgas? Om du behöver köra tänka på samarbete, om du kör ärenden sparar du dem och gör dem i en hit, till och med att se till att dina däck är väl pumpade hjälper till att minska utsläppen genom att öka bränsleeffektiviteten. Om du kan, åk eller gå hanterbara avstånd eller välja kollektivtrafik (även om det bara är en dag i veckan).

5. Grön upp din kost

Visste du att köttindustrin bidrar enormt till koldioxidutsläppen och att så mycket som 40% av världens yta används för jordbruk? Energi är inbäddat i all mat vi köper, men färska, lokala, ekologiska grönsaker kräver mycket mindre energi än boskap, så ta en paus från kött då och då och stödja dina lokala leverantörer.

6. Stäng av hushållsapparater

Så många hushållsapparater (kyl, frys, tvättmaskin, ugn, TV osv) använder elektricitet, men visste du att vissa objekt i vänteläge fortfarande använder så mycket som 90% av sin normala ström? Stäng av apparater och lampor när de inte används. Du kan också genomföra en energieffektivitetsrevision av dina apparater, äldre apparater kan behöva bytas ut, göra din forskning och välja dem med ett 5-stjärnigt energivärde.

7. Gräv allt för engångsbruk

Energi går in i att göra återanvändbara och engångsartiklar, den stora skillnaden är energin som används för att göra återanvändbara produkter inte slösas omedelbart. Oavsett om det är ditt morgonkaffe, lunch på språng, poppar till butikerna eller till och med dina rengöringsprodukter – välj återanvändbara alternativ i varje steg och säg nej till engångs kaffekoppar, bestick, sugrör, lunchbehållare och plastpåsar.

8. Semester närmare hemmet

När det gäller semester kan långväga resor mycket snabbt öka ditt koldioxidavtryck med flygresor som en betydande bidragare till utsläpp. Undvik stress och krångel vid incheckningen på flygplatsen och leta efter semesterplatser närmare hemmet. Stanna längre på ett ställe för att verkligen koppla av och använda kollektivtrafiksystemen för att uppleva livet som en lokalare. Det finns också alternativ för miljöhelg och retreat.

9. Uppväga dina utsläpp

Det är verkligen svårt att producera nollutsläpp, men de goda nyheterna motverkar dina utsläpp är ett alternativ. Om du beräknar dina utsläpp med CNCF, råder de faktiskt hur många träd du behöver plantera för att kompensera dina totala utsläpp.

10. Rengör utan kemikalier

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*