7 Sätt att Äta Mer Klimatsmart

Climate and environment blog

När det gäller att leva ett hållbart liv spelar diet en stor roll. Enligt Harvard T.H. Chan School of Public Health, Agriculture är den främsta orsaken till planetens miljöförändringar, som inkluderar klimatförändringar, förstörelse av skogar och öknar och skador på hav och kustrev.

Men inte många konsumenter är medvetna om dessa problem. En studie visade att medan 46 procent av de undersökta personerna trodde att det var viktigt att köpa lokala livsmedel, bara 16 procent visste om vilken effekt boskapen har på klimatförändringarna. Det finns en grupp som verkar engagerad i att påverka miljön positivt: millennials. Nielsen-studien i maj 2015 visade att nästan 75 procent av millenials är villiga att köpa det mer hållbara alternativet, även om det kostar mer.

Påverkar din diet negativt miljön utan att du inser det? I denna artikel delar vi med oss av våra bästa sätt att äta mer klimatsmart.

Ät veganskt

En vegansk diet ersätter alla animaliska produkter med frukt, grönsaker och säd.

En studie, som publicerades i oktober 2018 fann att den veganska dieten är bäst när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser, följt av vegetariska, pescetarianism och flexitarianska dieter.

En studie som publicerades i juli 2014 i tidskriften Climatic Change fann att den veganska dieten står för den lägsta mängden växthusgasutsläpp av alla dieter som forskarna tittade på. Denna studie visar att den veganska dieten är den mest miljövänliga dieten. En vegansk diet som undviker fisk kan hjälpa till att vända det sjunkande antalet fiskar i världen och uppmuntra mångfalden i livet i haven.

Du har antagligen hört nu att FN: s vetenskapliga panel släppte en skrämmande ny rapport om de långtgående effekterna av klimatförändringar. Den apokalyptiska rapporten beskriver en värld av förödande matbrist, rasande eldbränder och utbredd bortfall av korallrev och annat vilda djur – och den hävdar det att dessa förändringar kommer att inträffa förr än väntat, och spelar ut under nästa gång några decennier.

Den noggranna rapporten är skriven och redigerad av 91 forskare från 40 länder som analyserade mer än 6 000 vetenskapliga studier.

Nästan varje livsstilsval som vi gör påverkar vårt koldioxidavtryck – vår lilla men betydande effekt på växthusgasutsläppen som värmer vårt klimat – inklusive hur vi äter.

Ät mindre kött

Enligt en studie genererade hushåll som använde en betydande del av sin livsmedelsbudget på nötkött, kyckling, fläsk och annat kött mer växthusgasutsläpp än hushåll som åt mindre kött. Den värsta syndaren är nötkött, som kräver intensiv användning av resurser – land, och vatten – för att producera. Nötkött är i synnerhet mycket kolintensiv mat.

FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation uppskattar att köttindustrin genererar nästan en femtedel av de konstgjorda växthusgasutsläppen som påskyndar klimatförändringarna över hela världen – mer än hela transportsektorn.

Att röra sig mot mer växtbaserade livsmedel är ett utmärkt sätt att minska utsläppen.

Ät ekologiskt

Vid det här laget har det varit ganska väl bevisat att ekologiskt odlade grödor ger mer näringsämnen än deras konventionellt upptagna alternativ. Men bortsett från hälsa finns det en annan god anledning att äta ekologiska frukter och grönsaker: De kräver mindre från miljön.

Konventionellt odlad mat sprayas vanligtvis med kvävebaserat gödselmedel, som inte bara produceras i fabriker som drivs med fossila bränslen, utan också producerar kväveoxid.

Användningen av kvävegödselmedel bidrar till kvävcykeln och frigör N20. Allt som kan minska kväveproduktionen är ett bra sätt att begränsa utsläppen.

Även om organiska gödningsmedel, som djurgödsel, också innehåller kväve, är dessa gödselmedel långsammare att bryta ner och är mer skonsamma mot miljön när de gör det.

Ännu bättre, ät organiskt och lokalt

När du hör om utsläpp av växthusgaser tänker du troligtvis på transport: alla flygplan, lastbilar och bilar som korsar världen och landet dygnet runt. Under 2016 svarade transportsektorn för 28 procent av de amerikanska växthusgasutsläppen. Och vet du vad många av dessa flygplan, lastbilar och bilar transporterar?

Andelen utsläpp som kommer från transport av livsmedel berodde starkt på typen av mat. Men en sak som var tydlig för dem var att frukt och grönsaker var de värsta bovarna. Frukt och grönsaker transporteras vanligtvis med kylning.

Kylda fordon ger ett stort ökat utsläpp av växthusgaser. Detta är en faktor som blir viktigare när du tänker på hur långt maten måste resa.

Ett bättre alternativ är att leta efter lokalt odlade råvaror på jordbrukarmarknader, som vanligtvis är värd för leverantörer som växer inom en mil av radie. Det är bäst att köpa lokala frukter och grönsaker för att undvika det större koldioxidavtrycket som kommer med transport.

Slösa inte mat – och när du gör det, kompostera det

I USA slösar vi bort cirka 330 miljoner kilo mat varje dag, motsvarande cirka ett pund per person per dag. När vi slänger ut oätad mat slösas också bort alla resurser som gick upp för att höja den – allt vatten, alla dessa bekämpningsmedel och herbicider, all gas som används för att transportera den till våra bord.

Så om du vill minska miljöpåverkan kan du överväga att shoppa smartare, köpa mindre mängder frukt och grönsaker. Studier visar att dessa livsmedel är mest troliga att hamna i papperskorgen efter att ha blivit gamla, mjukna, och ruttnat. Och se till att prioritera att äta det du köper för att minska matsvinn.

När du måste slänga obearbetad mat är det bästa möjliga alternativet för slängandet genom kompostering. Kastad mat hamnar i deponier, där den släpper ut en potent metangas som är 28 till 36 procent mer effektiv när det gäller att fånga upp värme i atmosfären än koldioxid. Till skillnad från deponier, som är syrefattiga miljöer som uppmuntrar utvecklingen av metan, är kompostering en aerob process och producerar inte metan.

Ät rätt fisk

De flesta kommersiellt fiskade arter är rovdjur – tror tonfisk, torsk och svärdfisk. I en rapport från 2016 visade forskare att avlägsnandet av rovdjurarter från vattnet och den resulterande blomningen av mindre fiskar och plankton faktiskt leder till en ökning av koldioxidproduktionen.

Orsakerna är komplicerade och förlitar sig på begrepp som “biomassa” och “andning”, men det räcker med att säga att när du äter på de stora fiskarna högst upp i livsmedelskedjan, bidrar du till klimatförändring. Satsa istället på hållbara småfiskarter inklusive sardiner och makrill och skaldjur som musslor och musslor.

Minska förpackade matvaror

Förpackade matvaror och förberedda livsmedel förstör vår hälsa och bidrar till epidemier som diabetes och fetma. Om du behövde ytterligare incitament för att äta dina plaststrängade granola barer och chips, överväg länken mellan fossila bränslen och engångsplast.

Konventionell plast är tillverkad av fossila bränslen och är en produkt från olje- och gasindustrin, som drar ut de potenta växthusgaser metan, etan och propan i miljön.

Efter att den kastats (de flesta plast återvinns inte), kan den hamna i våra hav, där den kväver ut marina arter och bryts ned i “mikroplast” som åter kommer in i livsmedelskedjan och så småningom våra kroppar. För din egen hälsa och planeten, tänk på att minska din konsumption av förpackade, enstaka portioner som flaskor vatten och läsk, energibar och påsar med chips.

Studier har funnit at generellt sett, så ju mer en person spenderar på mat, desto mer växthusgasutsläpp genererar man. Det är viktigt att inkomstnivån är en utmärkt förutsägare för utsläpp; ju mer utbildad och välmående en kund är, har forskarna funnit, desto större är dess koldioxidavtryck. Men människor som tjänar mer och lär sig mer är också i bästa läge att väsentligt förändra sina shoppingvanor för att bli mer informerade och mindre slöseri. Det är inte omöjligt att kombinera  klimatsmart med hälsosamt. Det finns mycket att testa, inklusive Kratom Krush.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*