Så Minskar du Din Klimatpåverkan

Climate and environment blog

När fler och fler människor börjar inse vilken inverkan klimatförändringar har på planeten har det gjorts större ansträngningar för att hitta sätt att minska vårt koldioxidavtryck.

Ibland innebär det att man offrar eller väljer det mindre praktiska alternativet, men på många sätt kan man göra en ansträngning för att minska utsläppen för att göra hälsosammare och ibland billigare val.

Att minska koldioxidavtrycket är bara en av de saker du kan göra för att tackla klimatförändringarna och leva ett mer miljövänligt liv. Det är viktigt att också lära sig mer om klimatförändringar och nå ut till dina politiker och be dem att genomföra de stora, kollektiva förändringarna.

Vad är ett koldioxidavtryck?

Klimatförändringar sker som ett resultat av att vi förbränna fossila bränslen (som kol, olja och gas), vilket gör att växthusgaser frigörs i vår atmosfär som fångar solens värme och får planetens temperatur att stiga. Koldioxid (CO2) är en av de vanligaste växthusgaser som frigörs från vår dagliga verksamhet.

Som ett resultat står vi i stigande grad över stigande havsvattenivåer, intensiva stormar och nederbörd, översvämningar och mer.

Ditt kolavtryck är den totala mängden koldioxidutsläpp som släpps ut i atmosfären till följd av din individuella aktivitet. Det är också möjligt att titta på koldioxidavtrycket i en organisation, ett samhälle eller till och med en produkt, som din mobiltelefon.

Hur du mäter ditt koldioxidavtryck

Det bästa sättet att mäta ditt koldioxidavtryck är att använda en koldioxidavtryckskalkylator.

Det finns många kalkylatorer för koldioxidavtryck online, men denna räknemaskin från WWF är enkel och användbar, även om den är baserad i Storbritannien (och pund).

Hur du minskar ditt koldioxidavtryck

När du vet hur stor påverkan din livsstil har på planeten är nästa steg att tänka på saker du kan göra för att minska påverkan.

När du funderar på sätt att minska din påverkan är det bäst att titta på olika områden i ditt liv för att få reda på vad du kan göra. Detta kan också hjälpa dig att bli mindre överväldigad av idén att göra förändringar i ditt liv genom att ta det ett område åt gången.

Mat

Vad vi äter, hur vi äter och var vi får maten från kan ha stor inverkan på miljön. Nästa gång du hämtar matvaror i snabbköpet eller beställer mat online, ta dig en stund att tänka på resan din mat gick på för att nå din tallrik.

Jordbruk är en av de största industrierna som orsakar växthusgasutsläpp på planeten, och energin och bränslet som behövs för att paketera och distribuera våra livsmedel bidrar till detta fotavtryck.

Ät mindre kött

Att hålla boskap på gårdar är en av de största bidragsgivarna till växthusgaser. Det finns över 1,5 miljarder kor på planeten, och var och en av dessa kor släpper ut en särskilt stark och skadlig växthusgas som kallas metan när de smälter maten. I många delar av världen huggas träd för att ge plats för nötkreatur, vilket ökar köttindustrins kolavtryck ännu mer. Genom att undvika kött och mejeri kan du minska koldioxidavtrycket betydligt.

För vissa människor kan tanken på att skära ner kött verka skrämmande. Börja med att prova köttlösa måndagar och försök bygga upp därifrån. Kom ihåg att det inte behöver vara allt eller ingenting – helt enkelt att undvika kött en eller två dagar i veckan kan göra en stor skillnad. Här är några vegetariska och veganrecept för att komma igång.

Du kan också överväga att bli vegetarian eller vegan – se bara till att du får alla de näringsämnen du behöver

Försök att äta med säsongerna och köpa lokala råvaror

Att äta med säsongerna kan vara ett bra sätt att inte bara uppmuntra dig själv att köpa lokala råvaror utan att minska ditt koldioxidavtryck samtidigt. Om vi äter produkter som är utanför säsongen, har de antagligen skickats från länder med olika klimat. Att köpa från lokala gårdar eller åka till en bondemarknad är ett bra sätt att äta lokalt och med säsongerna.

Minska ditt matavfall

Irländarna kastar över en miljon ton mat om året, och 60% av detta matavfall kan undvikas. Om du kastar ut mycket mat kan du prova att köpa mindre och skapa en måltidsplan varje vecka så att du kan använda allt du har köpt. Det är också en bra idé att använda din frys och se till att du lagrar mat ordentligt. Du kan också börja tänka på sätt att använda dina rester för att undvika att kasta ut dem.

Om du behöver kasta mat, se till att lägga den i den bruna facket så att den kan komposteras ordentligt.

Resa

Hur vi reser kan driva upp vårt koldioxidavtryck avsevärt, men det finns också mycket vi kan göra för att fixa detta.

Flyg mindre ofta

En av de största koldioxidutsläppen för individer är flyg. Om du reser mycket med flyg, har du antagligen ett stort kolavtryck. Ibland kan det vara svårt att undvika att ta ett flyg någonstans, men om möjligt överväga att ta ett tåg eller till och med en båt istället, eller åtminstone flyga mindre ofta.

Undvik att köra bil

Detta är inte alltid lätt i många länder –  särskilt om du bor på landsbygden. Om du kan kan du försöka att inte ta bilen för ofta och bara välja att köra om du inte har några andra alternativ. Att ta kollektivtrafik är ett bra alternativ, men om du kan prova att gå eller cykla – det är också det hälsosammare alternativet!

Om du köper en bil, fundera på att köpa en elbil.

Spara energi

Det sätt vi använder energi hemma ger ett stort bidrag till vårt koldioxidavtryck, och mycket av den energi vi förbrukar händer när vi inte ens gör något. Små steg som att använda energieffektiva glödlampor och stänga av lamporna när du inte behöver dem kan göra en skillnad.

Koppla ur dina apparater

Även om du inte använder det, är det bara att ha en enhet ansluten till en energi som förbrukar energi. Även om det inte kanske verkar så mycket om din TV eller mikrovågsugn använder en liten mängd energi under dagen, när du tänker på alla apparater som du har anslutit i hela året, kan det vara mycket. Försök koppla ur apparaterna efter att ha använt dem, speciellt över natten eller om du ska åka i några dagar.

Fyll din diskmaskin

Försök att undvika att köra diskmaskinen för ofta för att spara på energi. Kör istället bara diskmaskinen när den är helt full. Om din diskmaskin har en energieffektivitetsinställning, använd den när du kör den.

Tvätt

Liksom med diskmaskinen, försök bara att köra din tvättmaskin när du har full belastning. Att göra en halv last avfall både vatten och energi, och en massa föremål som vi skickar till tvättmaskinen kan faktiskt tvättas för hand, särskilt om du bara vill fräscha upp det. Använd inställningarna för energieffektivitet på din tvättmaskin.

Det är också bäst att undvika att använda en torktumlare och alltid torka din tvätt. Detta hjälper till att spara energi och pengar, eftersom du inte betalar för den energi som behövs för att driva torktumlaren. Om du använder en torktumlare, se till att rengöra luddfiltret efter varje användning och släng det i facket – ludd kan inte återvinnas eller komposteras, eftersom mycket av våra kläder tillverkas med plastfibrer.

Använd mindre vatten

Om du har för vana att ta långa duschar eller låter kranen köras när du faktiskt inte är vid diskbänken, kan det vara en bra idé att försöka ändra några av dessa vanor. När du borstar tänderna, stäng av kranen när du inte behöver det. Försök att ta kortare duschar och stäng av vattnet när du gör saker som att använda duschgel eller schamponering eller konditionering. På så sätt använder du bara det vatten du behöver.

Dina kläder och miljön

Våra kläder kan ha en stor påverkan på miljön, och processen att göra dem kan resultera i en enorm mängd föroreningar och koldioxidutsläpp. ‘Fast fashion’, som inkluderar kläder från butiker H&M, Forever 21, etc. är de största syndarna. När klädlinjer ständigt förändras och vi ständigt köper blir vårt kolavtryck större och större.

Det bästa du kan göra är att köpa kläder och andra saker mindre ofta. Om du har ett evenemang som dyker upp och du frestas att köpa något nytt att bära, kan du överväga att låna från en vän eller någon du bor hos i stället, särskilt om det finns en chans att du bara kommer att ha på dig en outfit.

Köp begagnat

Om du vill köpa något kan du försöka få det till hands genom att titta i välgörenhetsbutiker eller söka online. Om du vill ha det, finns det en god chans att någon annan försöker sälja det. Det visas också fler och fler klädbyten runt om i landet, där du tar med dig kläder du inte längre vill ha på dig och byter dem med kläder som någon annan har tagit med sig. Att leta efter händelser som dessa och alltid försöka gå till hands är ett bra sätt att spara pengar och påverka miljön samtidigt.

Det kan verka som en utmaning att minska påverkan och sänka koldioxidavtrycket, men om du tar det ett steg åt gången och fortsätter att göra positiva förändringar kan du göra en skillnad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*