När tropikerna blir varmare, krymper vissa fåglar

Forskare har tillbringat årtionden med att fånga och mäta fåglar i ett avlägset hörn av Brasiliens regnskog i Amazonas. De började komma hit för att studera mångfald i orörda skogar. De ville jämföra arter som lever där med de i områden där skogsavverkning eller vägar har brutit upp livsmiljön. Men ett team har upptäckt en mer subtil förändring: Fåglarna krymper.

Under de senaste 40 åren har dussintals tropiska fågelarter blivit mindre. Många arter har tappat omkring 1 till 2 procent av sin genomsnittliga kroppsvikt per decennium. Dessutom har vissa arter fått längre vingar. Under samma tidsperiod har klimatet blivit varmare och mer varierande. Högre temp kan sätta en premie på att hålla sig sval. Slankare, mer effektiva kroppar kan hjälpa fåglar att göra just det, säger forskarna. De rapporterade sina fynd den 12 november i Science Advances.

Forskare gjorde noggranna mätningar av tropiska fåglar, som denna vitkrönta manakin ( Pseudopipra pipra), över tid. De har spårat krympande kroppsstorlekar över 40 år.
Cameron Rutt

“Klimatförändringar är inte något som hör framtiden till. Det händer nu, säger Ben Winger. “Och”, tillägger han, det “har effekter som vi inte har tänkt på.” Winger är en ornitolog – någon som studerar fåglar. Han arbetar vid University of Michigan i Ann Arbor. Han var inte en del av den nya studien. Men han har sett en liknande krympning hos flyttfåglar. Att se samma mönster hos många olika typer av fåglar, inklusive de som nu inte flyttar, tyder på att det kan vara “ett mer universellt fenomen”, säger han.

Många studier har kopplat kroppsstorlek och temperatur. I kallare klimat lönar det sig att vara stor. En mindre yta i förhållande till ens volym minskar värmeförlusten genom huden. Det håller kroppen varmare. När klimatet värms upp, “förväntar du dig att krympande kroppsstorlekar hjälper organismer att avlasta värmen bättre”, säger Vitek Jirinec. Han är ekolog vid Integral Ecology Research Center. Det är i Blue Lake, Kalifornien

Många arter av nordamerikanska flyttfåglar blir allt mindre. Winger och kollegor rapporterade detta förra året i Ecology Letters. Klimatförändringarna är den troliga boven, säger Winger. Men andra faktorer kan spela in. Migratorer möter ett brett spektrum av förhållanden på sina resor. Skadade livsmiljöer, brist på mat och andra utmaningar kan inte uteslutas.

Jirinec och hans team ville se om fåglar som stannar kvar också har minskat. De studerade tropiska arter som inte vandrar. De fokuserade på fåglar i en ostörd del av Amazonas. (Det hjälper till att utesluta lokala mänskliga effekter, såsom loggning.) De analyserade data från 1979 till 2019. Det kom från mer än 11 000 individuella fåglar. De representerade 77 arter. Måtten inkluderade kroppsmassa och vinglängd. Forskarna undersökte också klimatdata för regionen.

Lättare kroppar, längre vingar

Studien omfattade fåglar med mycket olika livsstilar. Vissa bor högt uppe i träden. Andra bodde lägre, även på marken. Och alla arter blev lättare med tiden, fann forskarna. I genomsnitt tappade arter från cirka 0,1 procent till nästan 2 procent av sin kroppsvikt varje decennium.

Regionen värmdes upp under samma tidsperiod. Medeltemperaturen steg med 1 grad Celsius (1,8 grader Fahrenheit) under den regniga årstiden. Under torrperioden steg den 1,65 grader Celsius. Temperatur och nederbörd varierade också mer under de åren. Kortsiktiga förändringar, som en särskilt varm eller torr säsong, kan ha stor effekt på arter, säger forskarna. De kan påverka kroppens krympning ännu mer än en stadig uppvärmning gör.

“Den torra årstiden är verkligen stressande för fåglar”, säger Jirinec. Deras massa minskade mest under ett eller två år efter särskilt varma och torra perioder. Det stöder ytterligare tanken att fåglar blir mindre för att hantera värmestress.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*