Hur länge har man betalningsanmärkning?

Hur länge har man betalningsanmärkning är viktigt att veta som företagare. Vid försening eller utebliven betalning av faktura kan en betalningsanmärkning bli aktuell. Det här resulterar i att företagets kreditvärdighet försämras. Du borde undvika att ha en aktiv skuld hos Kronofogden eftersom det försämrar företagets kreditvärdighet ytterligare. Efter att skuldsanering har blivit beviljad är en betalningsanmärkning bunden till företaget i fem år. 

Hur länge har man betalningsanmärkning vid skuldsanering. Du har kvar betalningsanmärkningen i fem år från den dagen skuldsaneringen inleddes. Tar det längre tid än fem år att betala av skulden försvinner betalningsanmärkningen den dag avbetalningsplanen är klar. För en enskild firma är motsvarande tid tre år. Därför kan det vara en god idé att ansöka om ett företagslån som enskild firma. 

Företagslån och enskild firma 

Fördelen med att starta enskild firma är att slippa kravet på startkapital som finns för aktiebolag. Oavsett om du som företagare vill växa, expandera eller lösa tillfälliga likviditetsproblem är det lämpligt att ta ett företagslån. En enskild firma behöver nästan alltid göra investeringar och inköp i uppstarten. Därmed är det viktigt att veta krav och villkor för att kunna låna ut pengar till enskild firma. 

En enskild firmas ekonomi är likställd med den enskilda företagarens personliga ekonomi. Det innebär att du kan bestämma om du vill ha ett företagslån eller ett privatlån. Därmed finns många likheter med att ta ett lån som privatperson, då lånet står på dig. Skillnaden är att långivaren inte bara tittar på din privatekonomiska situation och återbetalningsförmåga utan även firmans befintliga verksamhet, affärsplan och historik. 

Krav för företagslån 

Det första steget avseende ett företagslån är att göra en budget och uppskatta hur mycket pengar du vill låna. En viktig del av lånevillkoren är att utforma en plan för hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet. Grundläggande för återbetalning är att betala av ett företagslån månadsvis med ränta samt amortering. 

Det är viktigt att komma ihåg att din och firmans ekonomi i stort sett är likställd. Du kommer ha högre krav på god kreditvärdighet som privatperson när du söker företagslån till enskilda firma. Företagslån innebär att du som privatperson är ansvarig för skulden och därmed behövs inte att du går i borgen som säkerhet. 

Privatlån eller företagskredit 

Om du vill ta ett privatlån är det bra att samla dina lån hos en enda långivare. Fördelen är att du kostnadsfritt får hjälp att kontakta olika banker för att få fördelaktiga lånevillkor. Vinsten är att du får många låneerbjudanden och enbart en kreditupplysning. Eftersom många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet och kan innebära att du inte får ett lån beviljat vill du undvika det. 

Ett annat alternativ jämfört med privatlån är företagskredit. Det är en mer flexibel finansieringslösning eftersom du endast betalar ränta när du faktiskt utnyttjar krediten. Kreditbeloppet är valbart, används enligt behov och betalas inte som klumpsumma. En avgift måste betalas för att ha tillgång till kreditutrymmet. Avgiften baseras på den tillgängliga krediten eller en uttagsavgift som dras när pengar förs över från krediten till ditt bankkonto. 

Hur länge har man betalningsanmärkning kvar och avbetalningsplan 

För enskild firma finns en betalningsanmärkning kvar i tre år och upphävs senast tre år efter den dag då anmärkningen uppstod. När det gäller juridiska personer som företag finns en betalningsanmärkning kvar i fem år. Avbetalningsplanen bör ge dig några extra månader för att kunna betala av lånet. Framförallt till en början kan det vara avgörande för att undvika en lånefälla, dröjsmålsränta och betalningsanmärkningar. 

Lån i samband med betalningsanmärkningar 

Om du inte har betalat dina räkningar i tid får du betalningsanmärkningar. Som företagare kan du alltid hitta långivare som kan bevilja lån även om du har betalningsanmärkningar. När du har betalningsanmärkningar och vill ta ett lån kan du vända dig till långivare som använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag för att genomföra sin kreditprövning. 

Alternativa lån om du har betalningsanmärkningar 

När du har betalningsanmärkningar kan du använda ett alternativt lån som kallas factoring. Det här innebär att ditt företag kan sälja eller belåna sina fakturor hos en bank. Factoring kan även vara användbart om du skyndsamt behöver betalningsmedel. Det är en fördel om ditt företag är nystartat eller om företaget fortfarande har låg omsättning. 

Som företagare har du många utmaningar framför dig och det viktigaste är att ständigt hitta lösningar på de problem som uppstår. Ett företagslån är nästan alltid en lämplig lösning oavsett om du ska investera i nya inventarier eller satsa på en ny marknad. Under kristider är det lätt hänt att man får betalningsanmärkningar och därför kan du utgå ifrån checklistan nedan för att få lån. 

Lån och hur länge har man betalningsanmärkning – en checklista 

Du kan ta företagslån, privatlån eller företagskredit. Viktiga lånevillkor är din privatekonomiska situation, återbetalningsförmåga, firmans verksamhet, affärsplan och historik. För enskild firma finns en betalningsanmärkning kvar i tre år och för juridiska personer finns en betalningsanmärkning kvar i fem år. När du har betalningsanmärkningar och vill ta lån kan du anlita långivare som använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag eller använda ett alternativt lån som factoring. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*