Historien om Tobak och hur det Framställs Vad du Bör Veta

Tobak är en växt som växer naturligt i Nord- och Sydamerika. Idag odlas tobak på betydande fler platser, inklusive Afrika.
Den är i samma familj som potatisen, och paprikan.

Man tror att tobak började växa i Amerika omkring 6 000 f.Kr.!

Redan år 1 f.Kr. började amerikanska indianer använda tobak på många olika sätt, såsom i religiösa och medicinska metoder.

Tobak ansågs vara ett botemedel och användes för att klä sår, såväl som ett smärtstillande medel. Tuggtobak troddes lindra smärtan av en tandvärk!

Den 15 oktober 1492 erbjöds Christopher Columbus torkade tobaksblad som en gåva från de amerikanska indianerna som han stötte på.

Efter detta tog sjömän tillbaka tobak till Europa. Följaktligen började växten odlas över hela Europa.

Den främsta orsaken till tobakens växande popularitet i Europa var dess förmodade läkande egenskaper. Européer trodde att tobak kunde bota nästan allt, från dålig andedräkt till cancer!

År 1571 skrev en spansk läkare vid namn Nicolas Monardes en bok om historien om medicinalväxter i den nya världen. Han hävdade att tobak kunde bota 36 olika hälsoproblem.

År 1588, en Virginian vid namn Thomas Harriet främjade röktobak som ett gångbart sätt att få sin dagliga dos av tobak. Tyvärr dog han i näscancer (eftersom det var populärt då att andas ut röken genom näsan).

Under 1600-talet var tobak så populärt att det ofta användes som pengar! Tobak var i princip guld.

Detta var också en tid då några av de farliga effekterna av röktobak insågs av vissa individer. År 1610 noterade Sir Francis Bacon att det var riktigt svårt att försöka sluta med den dåliga vanan!

År 1632, 12 år efter att Mayflower anlände till Plymouth Rock, var det olagligt att röka offentligt i Massachusetts! Detta hade mer att göra med dagens moraliska övertygelser, än hälsoproblem kring tobaksrökning.

År 1760 etablerade Pierre Lorillard ett företag i New York City för att bearbeta tobak, cigarrer och snus. Idag är P. Lorillard det äldsta tobaksföretaget i USA.

1776, under det amerikanska revolutionskriget, hjälpte tobak till att finansiera revolutionen genom att tjäna som säkerhet för lån som amerikanerna lånade från Frankrike!

Med åren börjar fler och fler forskare förstå kemikalierna i tobak, liksom de farliga hälsoeffekter rökning ger.

År 1836 uttalade New Englandern Samuel Green att tobak är ett insektsmedel, ett gift och kan döda en man.

År 1847 etablerades den berömda Phillip Morris som säljer handrullade turkiska cigaretter. Strax efter 1849 etableras J.E. Liggett and Brother i St Louis, Missouri.

Cigaretter blev populära vid den här tiden när soldater tog tillbaka den till England från de ryska och turkiska soldaterna.

Cigaretter i USA tillverkades huvudsakligen av rester som blivit över efter tillverkning av andra tobaksprodukter, särskilt tuggtobak. Tuggtobak blev ganska populärt vid denna tid bland “cowboys” i den amerikanska västern.

1875 började R.J. Reynolds Tobacco Company (bättre känt för sin Reynolds Wrap Aluminum Foil) grundades för att producera tuggtobak.

Det var inte förrän på 1900-talet som cigaretten blev den stora tobaksprodukten som tillverkades och såldes. Ändå såldes 1901 3,5 miljarder cigaretter, medan 6 miljarder cigarrer såldes.

1902 inrättade britten Phillip Morris ett New York-huvudkontor för att marknadsföra sina cigaretter, inklusive ett nu känt Marlboro-märke.

Tillsammans med cigaretternas popularitet var dock en liten men växande anti-tobakskampanj, där vissa stater föreslog ett totalt förbud mot tobak.

Efterfrågan på cigaretter växte dock, och 1913 växte R.J. Reynolds började marknadsföra ett cigarettmärke som heter Camel.
Användningen av cigarett exploderade under första världskriget (1914-1918), där cigaretter kallades “soldatens rök”.
År 1923 kontrollerade Camel 45 % av den amerikanska marknaden! 1924 börjar Phillip Morris marknadsföra Marlboro som en kvinnas cigarett.

För att bekämpa detta börjar American Tobacco Company, tillverkare av varumärket Lucky Strike, marknadsföra sin cigarett till kvinnor och vinner 38% av marknaden. Rökfrekvensen bland kvinnliga tonåringar tredubblas snart under åren mellan 1925-1935!

1939 introducerade American Tobacco Company ett nytt varumärke, Pall Mall, som gör att American kan bli det största tobaksföretaget i USA!

Under andra världskriget (1939-1945) är cigarettförsäljningen på topp. Cigaretter ingick i en soldats C-ransoner (som mat!). Tobaksföretag skickade miljontals cigaretter gratis till soldaterna, och när dessa soldater kom hem hade företagen en jämn ström av lojala kunder.

1964 kom överläkarens rapport om “Rökning och hälsa”. Denna rapport hjälpte till att tillåta regeringen att reglera reklam och försäljning av cigaretter. 1960-talet i allmänhet var en tid då mycket av hälsoriskerna med rökning rapporterades.
1965 togs tv-cigarettannonser ur luften i Storbritannien.

1966 började dessa hälsovarningar på cigarettpaketen dyka upp.

1968 marknadsfördes Bravo, en icke-tobaksmärkt cigarett. Tillverkad främst av sallad, det misslyckades kapitalt.

På grund av den negativa pressen om tobak börjar de stora tobaksföretagen diversifiera sina produkter. Phillip Morris börjar köpa sig in i Miller Brewing Company, tillverkare av Miller Beer, Miller Lite och Red Dog Beer. RJ Reynolds Tobacco Company lägger ner “Tobacco Company” i sitt namn och blir RJ Reynolds Industries. Det börjar också köpa sig in i andra produkter, som aluminium. American Tobacco Company tappar tar också bort “Tobacco” från sitt namn och blir American Brands, Inc.

Kina var den största producenten av tobak i världen 2020 följt av Indien och Brasilien.

Kina stod för 39 % av världens tobaksproduktion 2020.

Tretton länder producerade över 100 000 ton tobak 2020, inklusive Tanzania, Argentina och Malawi.

Mer än 100 länder odlar tobak. Kina växer mest, följt av Brasilien, Indien, USA, Zimbabwe och Turkiet. Tobak trivs i sämre jordar, vilket ger bönderna en välkommen alternativ gröda. I många fall ger det en högre inkomst än någon annan gröda. Den integreras väl i miljövänliga växtföljder, vilket gynnar efterföljande grödor som majs.

Tobakstyper

Virginiatobak är uppkallat efter den amerikanska delstaten där den först odlades. Den kallas också “bright tobacco” på grund av dess gula till orange färg, som uppnås under röktorkning. Den växer särskilt bra i subtropiska regioner med lätt nederbörd, som Georgia (USA), södra Brasilien och Zimbabwe. Klassiska engelska märken som Benson & Hedges och Dunhill använder främst Virginiatobak.

Burley är en något ljusare grön nyans än Virginia. Efter att ha lufthärdats blir tobaken brun med praktiskt taget inget socker kvar i bladet, vilket ger den en nästan cigarrliknande smak. Den behöver tyngre jordar och mer gödningsmedel än Virginia. Den bästa Burleyen odlas i USA, Centralamerika, Malawi och Uganda. I kombination med Virginia och orientalisk tobak utgör den en amerikansk blandning, som används i varumärken som Lucky Strike eller Pall Mall.

Oriental är den minsta och härdigaste typen som odlas under den varma sommaren på Balkan, Turkiet och Mellanöstern. Dessa förhållanden och en hög planteringsdensitet skapar en aromatisk smak, förstärkt av solhärdning, som i en traditionell turkisk cigarett.

Odlande av tobak

Det finns cirka 12 000 tobaksfrön i ett gram – det ser snarare ut som pulverformigt snabbkaffe. Fröna är så små att de måste fostras i särskilt skyddade såbäddar i 60 dagar innan de transplanteras till fältet. Efter ett par veckor samlas jord runt plantorna för att skydda dem och låta dem utveckla ett bra rotsystem. Två månader senare “toppas” blommorna och några av de övre bladen för att koncentrera tillväxten i de återstående bladen, som att “nypa ut” tomater. När växterna växer ger bonden lämplig näring och ser upp för skadedjur.

Idag utgör snus en av de främsta användningsområdena för tobak i Sverige. Men under de senaste åren har tobaksfritt snus blivit allt mer populärt som inte innehåller tobak utan istället saker såsom växtfibrer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*