24 Bästa Tips För Att Minska Din Elkonsumtion

Climate and environment blog

Nivåerna för elförbrukning ökar snabbt och får allvarliga konsekvenser när det gäller den globala uppvärmningen inom en snar framtid. En högre elkonsumtion ökar också din elkostnad. Det finns därför flera fördelar med att spara på el.

Vi måste vara medvetna och spara så mycket el som vi kan. Om du ska gå ut med dina vänner, varför lämna TV: n eller luftkonditioneringsapparaten på? Det finns en rad, framförallt små saker som du kan göra som kommer att förändra din elräkning men också för att hjälpa klimatet.

Om du inte använder det, koppla ur det

För att uttrycka det helt enkelt, om du inte använder något, koppla ur det eller stäng av det. Laddaren på din telefon, bärbar dator, iPad, luftkonditionering, TV, allt. Dessa enheter förbrukar mycket energi, och genom att följa detta enkla råd kommer du att minska energiförbrukningen. Det är ett enkelt men effektivt sätt.

Reglera värmesystemet

Det är bäst att gradera termostaten vid 20 ºC på vintern och 26 ºC på sommaren, högst inom värme- och luftkonditioneringsutrustning. Om det är väldigt kallt på natten, eller om vi är på vintern, slå inte på luftkonditioneringen.

Dra fördel av solen och vädret

Vi måste dra nytta av solenergin på dagen så mycket vi kan, istället för att slå på ljuset, kan vi öppna fönstren så att solljuset kan komma in i ett rum.

Förnybar energi

Vi kan implementera användningen av förnybara energikällor som solvärme för uppvärmning och mer. Du kanske måste spendera lite, men du sparar också mycket pengar när du ska betala elräkningen.

Byt ut gamla apparater

Det är helt sant att gamla apparater förbrukar mycket mer energi än något annat. Så det rekommenderas att byta dessa enheter för några nyare, eftersom de är designade med en mycket lägre elförbrukning.

Installera takfläktar

-För att få ut mer av din elektriska ugn, fläkt eller luftkonditionering.

Även om du inte kan använda takfläktar istället för luftkonditionering i varje hem eller geografisk region, kan du fortfarande dra nytta av deras förmåga att cirkulera både värme och kyla, beroende på vad som behövs vid den tiden. Det finns en strömbrytare på motorn som låter din fläkt snurra antingen medurs eller moturs. När du behöver cirkulera kall luft, kör fläkten högt moturs; när du behöver värme, kör den medurs på låg för att dra varm luft bort från taket.

Kom bara ihåg att fläktar kyler personen, inte rummet. Fläktarna kyler ner genom att avdunsta små svettpärlor på huden. Stäng av fläktarna när du lämnar rummet.

Byt luft / luftfilter oftare

Du ser mycket råd om att spara pengar på el som centrerar på värme- och luftkonditioneringssystemet i ditt hem eftersom det är en av de största eltjuvarna. Ju hårdare systemet fungerar, desto mer kraft behöver det, så du bör göra allt du kan för att det ska fungera smidigt.

Att lämna ventilationsöppningar öppna för att maximera luftflödet och att rengöra eller byta filter regelbundet gör den mest märkbara effekten på din ACs effektivitet.

Ju renare filter, desto större luftintag och desto bättre kommer ditt system att fungera. Luftfilter är billiga. Köp dem enkelt online.

Gör ditt hem smartare

Smarta hem växer i popularitet och med rätta. Många av de smarta enheter som är designade för husägare är riktigt bra på att hjälpa till att spara el. Till exempel kan smarta termostater automatiskt justera sig själva när du inte är hemma och har verktyg som hjälper dig att spåra din totala elanvändning.

Smarta glödlampor kan ställas in för att dimma ner när du inte är hemma eller stängas av helt tills du närmar dig slutet på din hemresa. Det finns elplaner som inkluderar gratis smarta WiFi-termostater som hjälper dig att ha koll.

Byt till lysdioder för att spara el

LED-glödlampor sjunker dramatiskt i pris och det är bra för din fickbok på fler sätt än ett. Den genomsnittliga 60 Watt ekvivalenta LED använder bara nio watt el, där din genomsnittliga CFL (kompakt lysrör) med samma ekvivalens använder 13 watt. Det kanske inte verkar så mycket, men det är en total minskning av elanvändningen per LED-lampa med 30%. När du tänker på antalet glödlampor i ditt hus är det en kostnadsbesparing som inte kan ignoreras.

Tvätta kläder med kallt vatten

Tvättmaskiner och tvättmedel är designade för att fungera effektivt med kallt vatten. Om du bara tvättar med varmt vatten när du behöver desinficera, kan du spara mer än 500kr per år.

Håll dina apparater rena

Varje apparat arbetar mer effektivt när filter är rena från damm och dörrförslutningar är fria från skräp.

Håll ugnsluckan stängd medan du lagar mat

Temperaturen i ugnen kan sjunka 25 grader eller mer varje gång du öppnar ugnsluckan.

Plantera strategiskt

Oavsett om din högsta energianvändning är på sommaren eller vintern, finns det mycket värde i att plantera träd och buskar på smarta platser.

Om du till exempel är intresserad av att lägga till några skuggor i ett område med varma somrar, kan du placera dem på västra sidan av ditt hem blockera mycket av dagens hetaste sol och gör det lättare för din luftkonditionering att stå emot.

Om du bor i kallare områden kanske du vill lämna fönstren mot västläge oblockerade så att så mycket sol som möjligt kan tränga igenom fönster och öka din inomhustemperatur.

Att skapa skugga på din kondensator utomhus är också ett smart sätt att spara pengar. Ju svalare det är, desto mindre måste det arbeta för att kyla ditt hems luftförsörjning. Men se till att du håller vegetation minst 3 meter från den yttre luftkonditioneringsenheten. Löv, gräsklippning och ogräs tillhör inte din utomhusenhet och hindrar luftflödet.

Stäng persiennerna

Solen värmer upp ditt hem genom att låta ljus (och värme) genom fönstret. Istället för att sänka temperaturen på din termostat bör du stänga persiennerna varje dag så mycket du kan. Du kommer att hålla den varma luften ute. På vintern, lämna dina persienner öppna för att hjälpa till att värma ditt hem.

Stäng av värmen

En panna använder 39% av all hushållsel. För att spara el, stäng av den under den dagen då den inte används. Du kan också justera temperaturinställningen till 60 ° C och du kan se en reduktion på 5% på din elräkning.

Isolera taket

Taket är en källa till värmeförlust på vintern så isolera det väl. Den goda nyheten är att det också kommer att bidra till att minska värmen under sommaren. Takisolering kan spara så mycket som 16% av den elektricitet som krävs för att värma eller kyla ett hem.

Tvätta bara med full maskin

Din tvättmaskin och diskmaskin är utformad för att fungera mest effektivt med full belastning. Och mer än så, om du kör dem bara när de är fulla, kör du dem mindre ofta, vilket verkligen minskar energianvändningen.

Stå inte framför en öppen kylskåpsdörr

Ju längre kylluckan är öppen, desto hårdare måste apparaten arbeta för att hålla en sval temperatur. Bestäm vad du vill i förväg för att minimera tiden kyl- eller frysdörren är öppen.

Få in mer naturligt ljus med speglar och ljusa väggar

Få ut det mesta av naturligt ljus med ljusa dekorval, strategiskt placerade speglar och placera arbetsytor nära fönster så att du inte behöver hålla lamporna på hela dagen.

Ta kortare och svalare duschar

Skär ner energin som används av din varmvattenberedare genom att ta kortare och svalare duschar. Tänk på att en typisk dusch använder 2,5 liter varmt vatten per minut. Att minska din dagliga dusch med fyra minuter sparar cirka 13816 liter per år.

Använd smarta assistenter

Smarta assistenter gör det möjligt att styra dina apparater, även när du är borta. Med smarta assistentrutiner kan du styra dina apparater och stänga av dem på distans för att spara tid och energi.

Lufttorkade kläder

Det finns inget som lukten av lakan, handdukar och kläder som har torkats ut i den friska luften. Tänk på lufttorkande kläder på en gammaldags klädstreck eller till och med hänga dem inuti huset. Använd alternativt en energieffektiv torktumlare.

Lufttorkade diskar istället för att använda diskmaskinens torkcykel

Välj lufttorksalternativet på din diskmaskin. Öppna det efter sköljcykeln för att torka dem utan att en enda kilowatt används.

Öppna gardiner som vetter mot solen.

Även de mest effektiva fönstren tillåter energi att passera igenom. Solljus som slår ner hela dagen kan verkligen värma din interiör. På natten stäng gardiner och persienner för att skapa ytterligare ett lager av isolering. Låt ljuset lysa under dagen under kallt väder, men blockera det när det är varmt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*