15 Tips för att Rädda Miljön och Klimatet

Climate and environment blog

Miljön och klimatet är två av våra största framtida utmaningar. Hur kan vi leva hållbart för att se till att natur, djur, och klimatet mår bra?

Oavsett om du har ett stort företag, ett litet företag, eller bara vill göra en skillnad själv så är hållbarhet viktigt. Det hjälper inte bara till att rädda jordens resurser. Företag och organisationer måsta också vara en del av detta eftersom att företags beslut kan ha större effekt än enskilda individers – även om båda delar i sig är viktiga. Vi kan inte rädda klimatet själva, men vi kan hjälpa det.

Även om du bara kan implementera en eller två hållbara metoder är det bättre än ingenting. Kom ihåg att alla kan göra något men ingen kan göra allt.

Det finns många fantastiskt enkla och effektiva metoder för att ta steg för att rädda miljön och klimatet och minska din påverkan på naturen. Detta innefattar både personligt men även företagsmässigt.

Här är några av dem.

 • Använd naturligt ljus och ventilation där så är möjligt

När du behöver använda AC eller lampor konsumerar du el och energi. Det är knappast en hemlighet att vi människor bör sträva efter att minska vår energikonsumtion eftersom att den normalt släpper ut mycket koldioxid när den produceras.

 • Använd skrotpapper för anteckningar

När du ska göra anteckningar kanske du använder ett helt nytt papper. Om du endast ska göra minnesanteckningar eller dylikt kan du därför lika väl använda skrotpapper. Detta är lättare om du har en låda eller en bricka, särskilt för pappersavfall. Du kanske skriver ut något du inte behöver nu eller som hade ett fel. Förvara de pappren som ska användas för skrot. Du kan skriva anteckningar på baksidan av dem. På detta sätt minskar du din papperskonsumption och därmed räddar träd.

 • Använd mindre färg i printern

När du prinsar ut papper bör du i allvar högsta grad använda färgsparläge. Printerfärgbestår av kemikalier som inte bör vara i naturen. Vidare har färgen ofta rest en lång väg och presenteras normalt i en plastbehållare. Alla dessa saker har en negative effect på miljön.

 • Återanvänd färgpatroner för skrivaren

Det många gör när färgen i färgpatronerna till skrivaren är slut är att slänga dem. Detta är ett perfekt sätt att minska skräp och avfall och öka återvinning och återbruk efter färgpatronen kan återanvändas flera gånger.

 • Använd ljus sensorer

Ljus sensorer är bra för att minska din elförbrukning. Att installera sensorer i ditt hem eller kontor kommer att hålla lamporna släckta när du inte behöver dem och tända när du behöver dem. Detta är därför en optimal lösning för att minska din elförbrukning. Både hemma och på ditt kontor. Ljussensorer ser också till att lamporna inte är onödigt tända över en natt.

 • Ändra till energi-effektiva glödlampor

Detta är sannolikt det enklaste sättet att minska din elkonsumption utan att det krävs mycket ansträngning. Det du behöver göra är att byta glödlampor när dem gamla har gått sönder eller är slut, till LED eller små lysrör. Dessa har betydligt lägre energikonsiumption än äldre generationer av glödampor lampor. Men om du nyligen köpte nya glödlampor (som inte var LED) kanske det inte är en bra idé att byta igen till LED lampor då det även krävs energi för att producera dem.

 • Toalett

Om din toalettcistern är en gammal utan någon “kort spolningsförmåga” kan du använda en vattenförskjutningsanordning i cisternen för att minska mängden vatten som används vid spolning.

 • Kaffemuggar på kontoret

Låt personalen ta med sina egna kaffemuggar och ta dem hem igen för tvätt. Detta sparar plast- eller papperskoppar som går i deponiet och måste tvätta upp begagnade muggar. Ett annat alternativ för kontoret är att alla har varsin porslinskopp eller liknande som håller en lång tid fram oc hinte slängs efter den har använts en endaste gång.

 • Kuvert och förpackningar

Många kuvert och andra typer av förpackningar kan användas igen om de öppnas försiktigt. Du behöver bara fästa den nya adressetiketten över den gamla. Detta är ett fantastiskt sätt att både spara pengar och rätta miljön. Du kan även återanvända emballage såsom frigolit eller bubbelplast.

 •  Datorn

Se till att din dators viloläge är korrekt inställd så att den tar mindre ström när den inte används.

Det finns många fler enkla sätt att spara energi, vatten och avfall. Genom att implementera dessa och andra som du stöter på kommer du göra ditt för att hålla miljön lyckligare och hälsosammare. När varje företag och varje person bara gör lite, skapar det en helhet.

 • Säg nej till plast

Plast eller polyeten är utan tvekan skadligt, inte bara för människors hälsa utan också för den biologiska mångfaldens hälsa. Genom att förbjuda plast från miljön reduceras automatiskt nivåerna av föroreningar till flera veck.

Men med tanke på överflödet av plast i varje liv och hörn i vårt liv verkar uppgiften orealistisk. Men vissa små steg kan avsevärt minska mängden plastföroreningar från våra liv.

Dessa är:

Använd en återvinningsbar tygpåse
Kassera plastflaskorna och använda glas, lera, rostfritt stål eller kopparflaskor.
Byt ut dina plastlunchlådor med stålboxar

 • Solceller

Att växla fossila bränslen med energin från vår hetaste stjärna kan vara en utmärkt idé att minska trenden med överanvändning av resurser. Användningen av solpaneler för att upplysa våra hus på natten kan spara tusentals megawatt el.

Det kan dock vara dyrt att installera takpaneler på taket. Men med teknikens framsteg sjunker priserna på solpaneler och de totala kostnaderna för installation av dessa paneler kommer att mildras på lång sikt.

 • Kommunaltrafik

Att använda kollektivtrafik ger inte bara en enkel lösning för att hantera föroreningsfrågan, utan gör det också möjligt för oss att träffa nya människor på vår resa till kontoret. Det hjälper också till att minska trafikstockningen på gatorna och gör att vi kan nå vår destination snabbare.

Nyligen har Luxemburgs regering avstått från alla kollektivtrafikpriser för att göra deras land mindre förorenat och trafikfritt. Detta lilla steg av den luxemburgska regeringen kan rädda liter fossila bränslen och därmed hjälpa till att bromsa klimatprocessen.

 • Undvik fossila bränslen

Fossila bränslen spårade de förnybara energikällorna i mitten av det tjugonde århundradet på grund av deras överflöd och användarvänlighet. Men få människor visste att dessa rikliga resurser snart kommer slut på lager på grund av deras slarviga användning.

I det nuvarande scenariot har det blivit väsentligt att fokusera på förnybara källor som vindkraftverk, vattenkraft och solenergi. För att göra denna planet hållbar för kommande generationer, måste vi lära oss att avstå från fossila bränslen.

 • Koppla ur dina enheter

Nästan alla enheter som vi använder i dag är batteridrivna och använder elektricitet i en form eller annan, och vi människor lämnar ofta laddarna på enheterna tillkopplade och anslutna. Detta leder till ett kontinuerligt flöde av energi utan användning.

Så för att stoppa detta missbruk bör varje individ göras medveten om förlusterna på grund av denna enkla handling av slarv, och de bör lära sig att stänga av varje plugg innan de lämnar sina hem.

 • Ta 5-minuters duschar

Att spara vatten är viktigt eftersom det inte är så oändligt som du kanske tror. Även om 71% av jorden är täckt av vatten, är 96,5% av detta saltvatten. Men av det återstående färskattnet är 2% oåtkomliga, eftersom det är i isform, långt under marken, eller för förorenad att använda.

Så vi har mindre än 1% av allt vatten på jorden tillgängligt för vårt bruk.

2011 publicerade Unilever en undersökning som visade att den genomsnittliga duschtiden var 8 minuter. Eftersom den genomsnittliga duschen pumpar ut vatten med cirka 2,5 gallon (9,5 liter) per minut, använder vi ungefär 20 liter (76 liter) vatten per dusch!

Genom att minska 8-minutersduschen sparar du mycket vatten medan du fortfarande ger dig gott om tid att få bort allt smuts.

 • Ta med din egen påse

Detta är ett enkelt och väldigt viktigt sätt för att rädda vår miljö.

Låt oss först titta på några läskiga statistik om engångsplastpåsar:

 • Även om de ser spunna ut, tar det upp till 1 000 år att förpacka plastpåsar i butik.
 • 500 miljarder plastpåsar används varje år – vilket är cirka 1 miljon påsar varje minut;
 • Mängden olja som behövs för att tillverka en plastpåse skulle kunna driva en bil 115 meter.
 • Plastpåsar som hamnar i haven är ansvariga för dödsfallen på mer än 100 000 marina djur, inklusive havssköldpaddor och fiskar som misstar dem för mat.

Allt som krävs för att göra din del är att ta med din egen påse eller väska.

Undvik att använda en plastpåse för engångsbruk. Ett viktigt tips är att undvika att återanvända plastpåsar.

För även om du hjälper lite, kommer den inte att hålla särskilt länge. Skaffa dig något robust, en återanvändbar väska som också är vikbar. Kom bara ihåg att ta det med dig varje gång du shoppar, eller bara hålla det på din person eller i din handväska varje dag.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*